vrijdag 16 oktober 2020

Ave Maryam (2018)

Land: Indonesië
Regie: Ertanto Robby Soediskam
Cast: Maudy Koesnaedi, Chicco Jerikho, Tutie Kirana, Olga Lydia, Nathania Angela, Joko Anwar e.a.

https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2020/10/ave-maryam-2018.html
De 39-jarige non Maryam (Maudy Koesnaedi) brengt haar dagen door in het klooster waar zij voornamelijk voor haar oudere, hulpbehoevende zusters zorgt. Haar repetitieve, aan God gewijde leven krijgt een opvallende wending wanneer de knappe pastoor Yosef (Chicco Jerikho) zijn intrede doet. Een verboden verlangen maakt langzaam maar zeker meester van de intern worstelende non.

In een land met de grootste islamitische populatie ter wereld, biedt het Indonesische ‘Ave Maryam’ een bijzondere kant van de uiterst gelovige eilandengroep. De katholiek gecentreerde rolprent kende dan ook geen groot kassucces in eigen land, maar weet met een interessant onderwerp toch internationaal opgemerkt te worden.

Verlangen, twijfel en schuld zijn de kernbegrippen van de film die ook bij de gedegen hoofdrolspeelster Koesneadi alle drie van het gezicht te lezen zijn. De interne worstelingen omtrent haar verboden gevoelens én toekomst voelen authentiek aan. Zonder dit specifiek in woorden te brengen, spreken vooral haar ogen boekdelen.

‘Ave Maryam’ is een fraai geschoten en belichtte melancholisch drama dat bewust intiem gehouden wordt. Regisseur Ertanto Robby Soediskram speelt vooral in op het sentiment en houdt het wellicht iets te safe. Vooral Jerikho’s rol als eveneens zondigende pastoor had meer ruimte en durf verdiend.


Waardering: 3 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten