vrijdag 14 februari 2020

37 Seconds / 37 sekanzu (2019)

Land: Japan
Regie: Hikari
Cast: Kayama Mei, Kanno Misuzu, Watanabe Makiko, Saito Shunsuke, Hagiwara Minori e.a.

https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2020/02/37-seconds-37-sekanzu-2019.html
37 seconden. Dat is hoelang het duurde voordat Yuma (Kayama Mei) begon te ademen na haar geboorte, met een hersenverlamming als pijnlijk resultaat. In haar dagelijkse bestaan is ze voor het overgrote deel afhankelijk van haar zorgdragende en overbezorgde moeder, behalve tijdens haar werk als manga-animator. Na de zoveelste afwijzing probeert ze haar geluk te vinden bij erotisch getint blad. Daar ligt een potentiële baan op haar te wachten, mits ze zelf beschikt over enige ervaring in bed. Zo groen als de 23-jarige rolstoelgangster is, neemt ze het advies ter harte en opent ze haar wereld voor compleet nieuwe ervaringen.

In een land waar maar weinig over mensen met beperkingen wordt gepraat, laat staan gefilmd, voelt ’37 Seconds’ als een frisse wind. De film wordt door Hikari echter bewust klein gehouden en blijft weg van de sensatielust, dat als een zwaard van Damocles boven de film hangt. Mede door de uiterst sympathieke nieuwkomer Kayama, voelt de film bijzonder oprecht en authentiek aan.

Door niet te focussen op de onmogelijkheden, maar juist de aandacht te leggen op Yuma’s mentale weerbaarheid en verlangen naar zelfstandigheid, creëert Hikari een subtiel en gevoelig drama, dat zich in een fijn tempo prima ontwikkelt; de iets te zoetsappige laatste verrassing ten spijt.

De gelauwerde regisseur Hikari, die vooral naam maakte met haar korte films, weet met haar eerste feature film direct te imponeren. De grootste troef is zonder meer actrice en ervaringsdeskundige Kayama, die net als haar personage leeft met gevolgen van een hersenverlamming. Samen zorgen zij voor een unieke chemie die het beste in elkaar naar boven weten te halen.


Waardering: 4 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten