vrijdag 10 augustus 2018

Us and Them / Hou lai de wo men (2018)

Land: China
Regie: René Liu
Cast: Zhou Dongyu, Jing Boran, Tian Zhuangzhuang e.a.

https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2018/08/us-and-them-hou-lai-de-wo-men-2018.html

Aan de vooravond van het Chinese nieuwjaar, in een volle trein huiswaarts, ontmoeten Xiaoxiao (Zhou Dongyu) en Jianqing (Jing Boran) elkaar voor het eerst. Het blijkt liefde op het eerste gezicht, maar naar mate de tijd verstrijkt groeien de twee langzaam maar zeker uit elkaar. Tien jaar later lijkt het lot het ooit zo verliefde setje een tweede kans te geven wanneer Jianqing zijn oude liefde andermaal tegen het lijf loopt.

Regisseuse René Liu maakte halverwege de jaren 90 vooral naam als popster, maar nam ook al vlotjes haar eerste stappen in de filmwereld. Met ‘Us and Them’ maakt ze echter haar debuut als creatieve eindverantwoordelijke. Haar inbreng is direct te zien in da manier waarop de film zweeft tussen het heden en het verleden.

Het is de unieke stijl in combinatie met de narratieve structuur dat direct de aandacht grijpt. De relatie van Xiaoxiao en Jianqing wordt in een tijdspanne van zo’n tien jaar in beeld gebracht, maar alleen tijdens (de aanloop van) het Chinese nieuwjaar. Daarnaast maakt Liu een helder onderscheid tussen de vele schakelingen tussen het heden en verleden door louter de laatstgenoemde periodes van kleur te voorzien. Met cinematograaf Mark Lee Ping-bing in de gelederen, bekend van onder andere Hou Hsiao-hsien’s ‘The Assassin’ en Wong Kar-wai’s ‘In the Mood for Love’, is het geen verrassing dat de film er keurig uitziet.

‘Us and Them’ is een romantisch drama waarin ook de andere kant van liefde ruim baan krijgt. De harde waarheid dat niet elk koppel voor eeuwig aan elkaar verbonden kan zijn, wordt pijnlijk duidelijk. Het enigszins repetitieve karakter van de film en mindere chemie tussen Zhou en Jing vallen in het niet bij de uitstekende Tian Zhuangzhuang, in de rol van liefhebbende, maar snel ouder wordende (schoon)vader. Wat overblijft is een simpel doch ruw liefdesspel in een bijzonder jasje.


Waardering: 3 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten