vrijdag 17 augustus 2018

The Quiet Family / Choyonghan kajok (1998)

Land: Zuid-Korea
Regie: Kim Jee-woon
Cast: Song kang-ho, Choi Min-sik, Park In-hwan, Na Mun-hee, Lee Yun-seong, Go Ho-kyung e.a.

https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2018/08/the-quiet-family-choyonghan-kajok-1998.html

Het zit de familie Kang niet mee wanneer zij een bescheiden berghotel op de kop tikken. De gasten blijven uit en de kamers blijven angstig leeg. Hun gebeden lijken echter verhoord te worden wanneer de familie eindelijk hun eerste klant mag verwelkomen. Als ze de beste man de volgende dag dood in z’n bed aantreffen, besluiten ze op eigen houtje het lijk te verstoppen, om zo slechte publiciteit te vermijden. Dit slechts het begin van een bizarre reeks aan overnachtingen.

‘The Quiet Family’ is op papier alleen al een opzienbarende film. Niet alleen is de horror-comedie combinatie het debuut en kickstart de van heden ten daagse alom geprezen regisseur Kim Jee-woon, de rolprent huisvest ook twee van Zuid-Korea’s grootste en misschien wel beste acteurs van het land: Song Kang-ho en Choi Min-sik in één film. Dit is echter geen primeur, die eer gaat ten delen aan het één jaar eerder uitgebrachte ‘No. 3’. Dit herhaalde zij nog één keer in 1999, maar in de bijna twintig jaar die volgde filmde het duo nimmer meer samen.

Volledig gecentreerd in en rondom het hotel, dat overigens ook dienst doet als woning voor vader, moeder, zoon, twee dochters en oom, weet Kim van het begin af aan een mooie balans te vinden tussen atmosferische horror elementen én humoristische fragmenten. Geen idee hebbende welke kant de film op gaat zorgt voor een aangename kijkervaring waarin je op elke manier verrast kan worden. Verwacht geen karrenvracht aan jumpscares, maar de donkere zwarte comedy verspilt genoeg bloed en karkassen om ook de horrorfans voor zich te winnen.

Met een verhaal dat zich in een heerlijk tempo ontwikkelt, een fenomenale cast en een excellente balans tussen spanning en ontspanning; ‘The Quiet Family’ is zelfs twintig jaar na dato nog een genot om naar te kijken, maar bedenk wel: be careful what you wish for…


Waardering: 4 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten