vrijdag 1 juni 2018

The Table / Deo teibeul (2017)

Land: Zuid-Korea
Regie: Kim Jong-kwan
Cast: Jung Yu-mi, Jung Joon-won, Jung Eun-chae, Jeon Sung-woo, Han Ye-ri, Kim Hye-ok, Lim Soo-jung, Yeon, Woo-jin e.a.

https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2018/06/the-table-deo-teibeul-2017.html
Een gevierd actrice en een ex-vriendje die tegen zijn vrienden en collega’s opschept over hun kortstondige relatie; een jong stel dat na welgeteld drie afspraakjes voor het eerst weer bij elkaar komt nadat de jongen in kwestie plotseling naar India was vertrokken; een toekomstige bruid die onderhandelt met een oudere vrouw die op haar bruiloft als fictieve moeder door moet gaan; en een vrouw die vlak voor haar huwelijk samen met haar ex-vriend nog een theetje doet. Vier verschillende gesprekken rondom hetzelfde tafeltje in een van de ontelbare hippe Koreaanse koffietentjes.

Zomaar een greep uit het leven; vier vrouwen onafhankelijk van elkaar, maar door relatieproblemen en een centraal koffietafeltje verbonden. Slechts één locatie is voldoende om vier verschillende situaties te schetsen die, ondanks de gelijke thema’s, ieder een eigen karakter ontwikkelen. Niets in extreme, maar toch ook niet iets compleet alledaags; een uitstekende balans  in een dialoog zwaar kwartet.

Hoewel de relatief korte rolprent geschreven en geregisseerd is door een man, kent de film een voornamelijk vrouwelijk perspectief. De dames, die stuk voor stuk in grote films hebben gespeeld, weten allemaal een intiem en kleine rol neer te zetten in een film dat het predikaat indy in kapitalen opgespeld heeft: een bijzondere combinatie.

Het Koreaanse ‘The Table’ bewijst dat minimalisme ten top toch van begin tot eind boeiend kan zijn. De slechts 70 minuten waarin het dialoog hoogtij viert zijn natuurlijk niet voor niets aan de korte kant. Cinematografisch doet de film echter weinig spannends: de film zit vol met iets te gestileerde close-up shots, netjes volgens de boeken met de rule of thirds altijd in het achterhoofd. Het tikkeltje experimentele karakter van de film had een dito verbeelding verdiend.


Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten