vrijdag 15 juni 2018

Welcome Back, Mr. McDonald / Rajio no jikan (1997)

Land: Japan
Regie: Mitani Koki
Cast: Suzuki Kyoka, Karasawa Toshiaki, Nishimura Masahiko, Toda Keiko, Jun Inoue, Hosokawa Toshiyuki, Watanabe Ken e.a.

https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2018/06/welcome-back-mr-mcdonald-rajio-no-jikan.html

‘Woman of Destiny’, een radiohoorspel geschreven door Suzuki Miyako, een doodnormale huisvrouw wiens script als winnaar van een competitie uit de bus rolde, wordt als prijs om middernacht live uitgevoerd. Ontevreden over haar rol eist Senbon Nokko (Toda Keiko), de ster van het stel, dat haar Japanse naam wordt vervangen door het Amerikaans klinkende Mary Jane. Deze op het eerste gezicht simpele verandering zorgt voor een kettingreactie waar regisseur Kudo Manabu (Karasawa Toshiaki) en producent Ushijima Tatsuhiko (Nishimura Masahiko) steeds minder grip op krijgen.

Het radiodrama. Een uitgestorven kunstvorm waarbij de jongste kijker waarschijnlijk geen idee heeft wat het precies inhoudt. Speciaal voor hen, maar ook voor iedereen die blij wordt van een ouderwets hoorspel, is ‘Welcome Back, Mr. McDonald’ een ideale introductie tot een vergeten genre. De satirische, en soms slapstick humoristische insteek zorgt ook voor een lage instapdrempel.

De charme van deze uiterst grappige Japanse film zit hem in de rustige opbouw en de catastrofale kettingreactie die een simpele naamsverandering teweegbrengt. Met name de bochten waarin de producer en regisseur zich moeten wringen om iets fatsoenlijks de ether in te sturen zijn bijzonder aanstekelijk. Dat dit gebeurt in de context van het grootste cliché uit de filmwereld (het misgaan van een live uitzending, red), maakt niets uit.

Het Japanse ‘Welcome Back, Mr. McDonald’ is een fantastische ode aan het eens zo populaire hoorspel. Excentrieke rollen, één radiostudio en een goed in elkaar zitten script zijn de ingrediënten om de liefde voor het hoorspel nieuw leven in te blazen. Met zijn tijdloze humor weet de ruim twintig jaar oude rolprent de tand des tijds met groots gemak te doorstaan.


Waardering: 4 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten