vrijdag 22 juni 2018

October (2018)

Land: India
Regie: Shoojit Sircar
Cast: Varun Dhawan, Banita Sandhu, Gitanjali Rao, Ashish Ghosh e.a.

https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2018/06/october-2018.html
Dan (Varun Dhawan) is een trainee in een prestigieus hotel. Hij klaagt echter steen en been wanneer hij voor de zoveelste keer de zure klusjes moet doen. Zijn leven neemt echter een totaal andere wending wanneer Shiuji (Banita Sendhu), een van de weinige collega’s die zijn prikkelende karakter kan tolereren, na een val van een balkon in coma raakt. Wanneer hij leert dat zij net voor haar val naar hem vroeg, zet hij alles op alles om haar in deze moeilijke tijd bij te staan. Dan ontwikkelt hij een emotionele band met haar dat zijn leven totaal op z’n kop zet.

‘October’ is een Indiaas melodrama dat zich centreert rondom het fatale ongeluk van een vrouw vol in het leven. Geen origineel concept zou je denken, maar toch weet regisseur Shoojit Sircar een memorabele film neer te zetten om vooral om de melodramatische elementen niet de overhand te geven. In plaats daarvan lijkt het meer op een subtiele karakterstudie van de fantastisch geportretteerde Dan.

Het absolute hoogtepunt van de film bevindt zich in de geweldige prestatie van de hoofdrolspelers. Met name het spel van Dwahan maakt indruk als geïrriteerde stagiair die geleidelijk aan een ander perspectief op het leven krijgt. Net zo indrukwekkend is zijn tegenspeelster, die zonder moeite een een geloofwaardige patiënt weet te spelen die met minimale middelen probeert te communiceren en te revalideren.

Ver van de Bollywood perikelen die we kennen uit India, weet ‘October’ zich te positioneren als een integere, simplistische vertolking van een waarheid berustend verhaal waarin verschillende emoties naadloos elkaar naadloos overlappen. Speels in het begin, ontroerend tot op het laatst; ‘October’ maakt diepe indruk.


Waardering: 4 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten