vrijdag 25 mei 2018

Steel Rain / Gangcheolbi (2017)

Land: Zuid-Korea
Regie: Yang Woo-seok
Cast: Jung Woo-sung, Kwak Do-won, Kim Kap-soo e.a.

https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2018/05/steel-rain-gangcheolbi-2017.html

Een coup in Noord-Korea zorgt ervoor dat Eom Chul-woo (Jung Woo-sung), een Noord-Koreaanse spion, de ernstig gewonde leider noodgedwongen naar het Zuiden moet brengen. Ook daar zijn ze uiteraard het leven niet veilig. Om een Koreaanse kernoorlog te voorkomen moet de noordelijke Chul-woo samenwerken met z’n naamgenoot Kwak Chul-woo (Kwak Do-won), een lid van de Zuid-Koreaanse veiligheidsdienst. 

Het is de nachtmerrie van elke Koreaan en vele daarbuiten: een kernoorlog op het Koreaanse schiereiland. De sluimerende mogelijkheid dat dit doemscenario ooit werkelijkheid wordt, is waar de Netflix productie ‘Steel Rain’ maar al te graag op inspeelt. In een tijd waar openlijk spierballentaal wordt verkondigd in de vorm van nucleaire wapens, kan de film zich geen betere periode wensen om uit te komen.

In een lange, en in het begin wat ingewikkelde, schietgrage actiethriller vliegen de kogels je om de oren en past de bruutheid van de film perfect bij een eventuele moderne oorlogssetting. In een flitsende 140 minuten weet de rolprent te beuken, maar ook te ontroeren en de spanning wordt door de uitstekend spelende Jung en Kwak constant hoog gehouden.

De opvallende gelijke naamgeving aan beide hoofdrolspelers staat symbool voor de verbondenheid van Noord- en Zuid-Korea en het gevoel van broederschap wordt ondanks de vele slachtoffers pakkend overgebracht. ’Steel Rain’ verdient het om op het grote scherm beschouwd te worden, maar dat privilege is, buiten Zuid-Korea, helaas niet mogelijk door de deal met streamingdienst. Wie, desalniettemin, niet terugdeinst voor een lange zit én houdt van een met actie vervulde blockbuster kan echter in zijn of haar handen wrijven met diens Netflix account.


Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten