vrijdag 2 maart 2018

Bad Genius / Chalard Games Goeng (2017)

Land: Thailand
Regie: Nattawut Poonpiriya
Cast: Chutimon Chuengcharoensukying, Chanon Santinatornkul, Teeradon Supapunpinyo, Eisaya Hosuwan e.a.

https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2018/03/bad-genius-chalard-games-goeng-2017.html

Lynn (Chutimon Chuengcharoensukying) is het slimste meisje van haar school en haalt louter tienen. Het verliefde stel Pat (Teeradon Supapunpinyo) en Grace (Eisaya Hosuwan) hebben meer moeite om voldoendes te halen, maar zijn daarentegen weer gezegend met een dikke portemonnee. Nadat Lynn het tweetal succesvol heeft geholpen met spieken, ontwikkelen ze een ingenieus plan om te frauderen tijdens de STIC test, een internationaal erkend toelatingsexamen voor ’s werelds beste universiteiten. Lynn krijgt de kans om miljoenen Bahts te verdienen, maar heeft dan wel de hulp nodig van Bank (Chanon Santinatornkul), haar net zo slimme aartsrivaal.

Filmliefhebbers opgelet; het Thaise ‘Bad Genius’ lijkt misschien op een doodgewone scholierenfilm, maar dat doet deze Aziatische blockbuster gigantisch tekort. Onder de maagdelijke witte uniformen en bijpassende proefwerken en examens schuilt een spannende heist thriller die doet denken aan de glorietijden van 'Ocean’s Eleven'.

We hebben allemaal wel eens geprobeerd om op slinkse wijze, zonder al te veel moeite, een fraai punt te scoren voor dat ene moeilijke proefwerk. Wat dat betreft snijdt de jonge regisseur Nattawut Poonpiriya een bekend en nostalgisch onderwerp aan en weet het spieken naar een geheel nieuw niveau te tillen. Het innovatieve karakter van de frauduleuze studenten is de charme van deze met prijzen beladen rolprent.

Naast een meer dan uitstekend verhaal weten ook alle vier de ondernemende tieners te imponeren. Hoewel ze stuk voor stuk weinig tot geen ervaring hebben in acteren in grote films, is dat er totaal niet aan af te zien. Vooral de beeldschone Chuengcharoensukying komt over als een volleerd en geloofwaardig genie en creëert in haar rol een opvallend groot bereik. ‘Bad Genius’ zit vol humor, steekt cinematografisch keurig in elkaar en kijkt bijzonder makkelijk weg. Er kan daarom maar één conclusie worden getrokken en dat is dat de film met recht de Aziatische verrassing van 2017 genoemd mag worden.


Waardering: 4 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten