vrijdag 23 maart 2018

My Tomorrow, Your Yesterday / Boku wa Asu, Kino no Kimi to Deto Suru (2016)

Land: Japan
Regie: Miki Takahiro
Cast: Fukushi Sota, Komatsu Nana, Higashide Masahiro e.a.

https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2018/03/my-tomorrow-your-yesterday-boku-wa-asu.html

De twintigjarige Takatoshi weet het zeker wanneer hij de eveneens twintigjarige Emi in de metro ziet: het is liefde op het eerste gezicht. Dat hij direct als een blok voor haar valt, komt niet zomaar uit de lucht vallen; de twee zijn op een magische manier aan elkaar verbonden en leven normaal gesproken in verschillende werelden waarin de tijd voor beide niet synchroon loopt. Voor Takatoshi loopt de tijd normaal, terwijl voor Emi de tijd juist terugloopt. Slechts eens in de vijf jaar krijgen de twee de kans om elkaar voor een korte periode te zien, dat betekent echter wel dat ze qua leeftijd telkens verder van elkaar verwijderd raken.

Gebaseerd op de gelijknamige novelle ‘My Tomorrow, Your Yesterday’ is de zoveelste magische Japanse boekverfilming waarin de fantasie de vrije loop gelaten wordt. Het is niet ongebruikelijk in de popcultuur uit het verre oosten om met het begrip tijd te spelen en ook Miki Takahiro’s negende film moet er geheel aan geloven.

Dat er iets niet helemaal pluis is, wordt al snel duidelijk. Hoe de vork echt in de steel zit, wordt pas na een dik half uur ontrafelt. Wat volgt zijn ruim vijf kwartieren waarin langzaam maar zeker de treurige werkelijkheid van de onmogelijke liefde zich verder ontwikkelt. Zodra het hoge woord eruit is verliest de film toch een zeker urgentie om te blijven kijken: het einde staat immers al redelijk vast. Het romantische karakter van de film maakt het kijken van het laatste uur gelukkig nog interessant genoeg.

‘My Tomorrow, Your Yesterday’ is een film waarbij de aandacht er bij vlagen goed bijgehouden dient te worden, aangezien het soms even lastig te begrijpen is hoe de tijdlijn nou precies in elkaar zit. Wanneer alle kwartjes eenmaal gevallen zijn, ziet men de schoonheid van het verhaal. De iets langdradige toewerking naar het einde zorgt ervoor dat deze verder uitstekende romantische drama de status van absolute topper helaas net niet weet te bemachtigen.


Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten