vrijdag 16 februari 2018

When Marnie Was There / Omoide no Mani (2014)

Land: Japan
Regie: Yonebayashi Hiromasa
Cast: Takatsuki Sara, Arimura Kasumi e.a.

https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2018/02/when-marnie-was-there-omoide-no-mani.html

Nadat de wat introverte Anna na een astma aanval in elkaar zakt, sturen haar pleegouders haar naar het platteland waar ze hopen dat de schone lucht wonderen verricht voor haar gezondheid. Eenmaal aangekomen in het kleine dorpje ontdekt de twaalfjarige Anna een imponerend huis, midden in een moeras. Hoewel het lijkt alsof het huis al jaren onbewoond is achtergelaten, ontmoet Anne de mysterieuze Marnie, die claimt in het riante huis te wonen. De twee houden hun vriendschap geheim, maar hoe langer de zomer duurt, hoe meer Anna begint te twijfelen aan de echtheid van haar nieuwe vriendin.

Nadat de legendarische Miyazaki Hayao met pensioen ging, waar die overigens inmiddels weer van terug gekomen is, was het maar de vraag wat er met het bejubelde Studio Ghibli zou gaan gebeuren. In 2014, een jaar later, kwam de vooralsnog laatste lange animatie uit, zonder Miyazaki, maar met regisseur Yonebayashi Hiromasa aan het roer. Hoewel ‘When Marnie Was There’ pas zijn tweede film is, blijft de oh zo bekende Ghibli-magie toch zeker voelbaar.

Dat er iets niet pluis is aan de mysterieuze vriendschap van de twee jonge meiden wordt al snel duidelijk, maar het ongewisse en ongrijpbare is wat Ghibli’s werk typeert. Ook in de studio’s laatste werk viert de verbeelding hoogtij en weet het op fantastisch geanimeerde wijze te doen verlangen naar meer. Het verhaal, gebaseerd op  het gelijknamige Engelse jeugdboek van Joan G. Robinson, zit uitstekend in elkaar, al zou slechts een tikkeltje meer variatie de verder uitstekende film niet slechter maken.

Naast de typerende en welbekende schitterende animaties speelt ook de muziek opnieuw een hoofdrol. Geholpen door de sterke (Japanse) voice actors en de tot in de puntjes verzorgde sound effects, weten de prachtige composities de sfeer bijzonder goed te duiden. ‘When Marnie Was There’ is een fraaie film waar weinig op aan te merken valt. Toch voelt de film voor liefhebbers van de studio misschien een vleugje minder vernieuwend aan dan een aantal van haar befaamde voorgangers.


Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten