vrijdag 9 februari 2018

The Fortress / Namhan sanseong (2017)

Land: Zuid-Korea
Regie: Hwang Dong-hyuk
Cast: Lee Byung-hun, Kim Yoon-seok, Park Hae-il, Go Soo, Park Hee-soon e.a.

https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2018/02/the-fortress-namhan-sanseong-2017.html

In de ijskoude en barre winter van 1636 probeert probeert koning Injo (Park Hae-il) de Qing dynastie van zich af te houden door zichzelf en z’n hofhouding terug te trekken in het Namhan-fort. Een overwinning lijkt er van het begin af aan al niet in te zitten en dus reist de vraag hoe men het best kan verliezen. Zijn adviseurs zijn het oneens met elkaar en proberen het nog zo lang mogelijk uit te stellen, dit vaak ten koste van de soldaten die in erbarmelijke omstandigheden de vijand op afstand moet zien te houden. Ook voor hen is de maat ooit vol.

Soms komt het verleden dichterbij dan je denkt, zelfs als de gebeurtenissen op het scherm bijna 400 jaar oud zijn. De val van de Joseon koning is geen historisch moment waar de Koreanen met trots op terugkijken. Het was voor regisseur Hwang Dong-hyuk dan ook een flinke klus om de meermaals afwijzende cast voor zich te winnen, mede ook door de politieke strubbelingen waar Zuid-Korea het laatste jaren mee te maken heeft gehad. Een paar minuscule aanpassingen aan het script waren vervolgens voldoende om de grote sterren aan zich te binden.

Voor een film dat draait om de belegering van een fort, komt er relatief gezien maar weinig actie in voor. Het gros van de tijd wordt gevuld met het gejammer van zowel het volk als de machthebbers. Desondanks zien de paar actiescènes die de film rijk is er wel schitterend uit. Dat kan eigenlijk gezegd worden over de algehele productie van de film. De kijker waant zich zonder enige moeite in het zeventiende eeuwse Korea.

De constant aanwezige winterse taferelen in combinatie met de lange zit en het vele gejammer, zorgen haast letterlijk voor een koud gevoel tijdens het kijken. Ondanks de epische productiewaardes en prima cast, weet het Koreaanse ‘The Fortress’ niet geheel te bevredigen. Met 139 minuten is de rolprent aan de lange kant en door de haast eindeloze dialogen lijkt het zelfs nog langer te duren. Het ongekend mooie besneeuwde berglandschap maakt daarentegen toch het een en ander goed.


Waardering: 3 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten