vrijdag 23 september 2022

Spotlight / Supottoraito wo atete kure (2022)

Land: Japan
Regie: Koumei
Cast: Nobu Morimoto, Aika Sonoda e.a.

Wanneer filmmaker Watanabe (Nobu Morimoto) met zijn opdrachtgever ruzie krijgt over de inhoud van de film, wordt hij direct ontslagen. Hij zit in zak en as thuis totdat plotseling de achttienjarige May (Aika Sonoda) voor zijn deur staat met een rugzak vol contant geld. Voordat Watanabe zijn ja-woord geeft, gaan ze samen opzoek naar een kleine crew en ontdekt vooral May dat een film niet zomaar tot stand komt.

Films over het maken van films is in Japan een genre op zich. Vooral de rolprenten waar geen bakken met geld mee gemoeid zijn, moeten het doen van de nodige passie van de filmmakers. Heel meta, want dit is zowel het onderwerp van de film als de manier waarop de makers te werk hebben moeten gaan om de film te realiseren.

De film ziet er relatief eenvoudig uit, maar uit de simpelheid spat de passie van het scherm. Het wat mindere, chaotische begin wordt gelukkig ruimschoots ingehaald wanneer May ten tonele verschijnt en het nieuwe avontuur begint. De opgewekte May, die overduidelijk iets te verbergen heeft, zorgt voor een fijne energie dat ook afstraalt op hoofdrolspeler Nobu.

Het Japanse ‘Spotlight’ verdient het om even in de spotlight te staan, maar zal niet de geschiedenis in gaan als de meest bijzondere film ooit. Het vertederende onderwerp van (com)passie, doorzettingsvermogen en het belang van je dromen najagen is een universeel gevoeld thema dat ook voor hen buiten de filmindustrie houdt snijdt.


Waardering: 3 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten