vrijdag 11 februari 2022

Verdict (2019)

Land: Filipijnen
Regie: Raymund Ribay Gutierrez
Cast: Max Eigenmann, Kristoffer King e.a.





Voor de zoveelste keer komt Joy’s (Max Eigenmann) man Dante (Kristoffer King) dronken thuis. Een verhitte discussie loopt al snel uit de hand wanneer Dante zijn losse handen niet thuis kan houden. Volledig bont en blauw geslagen besluit Joy dat het genoeg is geweest. Via een juridische weg probeert de geharde moeder haar man achter slot en grendel te krijgen, maar gerechtigheid komt niet zomaar aanwaaien.

Onder de vleugels van misschien wel Filipijns meest bekende arthouse-auteur, Brilliante Mendoza, zette regisseur Raymund Ribay Gutierrez zijn eerste schreden in de filmwereld met twee korte films die beide werden geselecteerd voor het prestigieuze filmfestival van Cannes. ‘Verdict’ is zijn lange speelfilmdebuut dat eveneens direct in de prijzen viel.

‘Verdict’ is geen makkelijke film om te kijken. Niet omdat de rolprent niet voldoet aan zogenaamde kwaliteitseisen, maar puur om de rauwe, angstaanjagende brutaliteit die Joy moet doormaken. Niet alleen fysiek, maar ook in haar onvermoeibare weg naar gerechtigheid, waarin ze elke keer weer tegen wordt gewerkt. Het fraaie natuurlijke acteerwerk en het uit de hand geschoten camerawerk brengt de actie akelig dichtbij.

Met urgente en belangrijke thema’s zoals huiselijk geweld en het falende rechtssysteem weet ‘Verdict’ je bij de strot te grijpen en niet meer lost te laten. Gutierrez laat zien goed te hebben gekeken naar zijn mentor en maakt van zijn debuut een roep naar meer.


Waardering: 4 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten