vrijdag 25 februari 2022

Jump / Tiao chu qu (2009)

Land: Hongkong / China
Regie: Stephen Fung
Cast: Zhang Yuqi, Leon Jay Williams, Yuen Cheung-Yan e.a.

De dansgrage Phoenix (Zhang Yuqi) krijgt de kans om het platteland in te ruilen voor een bestaan in de grote stad. Eenmaal in Shanghai aangekomen komt ze er al snel achter dat het leven in de miljoenenstad in schril contrast staat met haar boerenleven in het dorp. Wanneer ze een baan als schoonmaakster in een dansschool weet te bemachtigen, komt haar droom om danseres te worden een stapje dichterbij.

Het Hongkong-Chinese ‘Jump’ is een door Stephen Chow geschreven en geproduceerd en door Stephen Fung geregisseerd komisch drama. Beide mannen hebben hun sporen voornamelijk verdiend in het martial arts-genre en nemen deze inspiratie duidelijk mee in deze dansgeoriënteerde rolprent.

‘Jump’ is net als diens hoofdpersonage Phoenix; wispelturig, aanstekelijk en een tikkeltje naïef. Alle deze facetten worden gepersonifieerd in Zhang Yuqi. Niet zelden dartelt ze door het scherm met een berg aan positiviteit. Haar positiviteit en veelvuldig gelach werkt aanstekelijk waarmee ze de kijker om haar vinger weet te winden. Helemaal in scenes waarop de stadsmensen onterecht neerkijken op haar boerenvoorkomen.

De film wisselt typisch Chinese humor af met een aantal ontroerende scènes, maar houdt het over het algemeen aan de luchtige kant. Het verhaal is flinterdun en de boodschap vol met Chinese normen en waarden zit er ontzettend dik bovenop. Toch kent dit spring-in-’t-veld een bepaalde charme, dat volledig toegeschreven kan worden aan Zhang Yuqi.


Waardering: 3 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten