vrijdag 14 januari 2022

Photocopier / Penyalin Cahaya (2022)

Land: Indonesië
Regie: Wregas Bhanuteja
Cast: Shenina Cinnamon, Chicco Kurniawan, Lutesha, Jerome Kurnia, Dae Panendra, Giulio Parengkuan e.a.

Nadat er op Suryani’s social media pagina’s een dronken selfie circuleert, verdampen haar kansen voor een studiebeurs als sneeuw voor de zon. Van het feestje van de toneelclub, waar ‘Sur’ als webmaster aan verbonden is, heeft ze totaal geen herinneringen. Overtuigd dat er iets vreemds gebeurd is die nacht, zoekt ze hulp bij haar jeugdvriend Amin (Chicco Kurniawan) die een kopierzaakje runt.

Het Indonesische ‘Photocopier’ is het lange speelfilmdebuut van regisseur Wregas Bhanuteja. De talentvolle jonge regisseur gooide eerder hoge ogen met zijn korte film ‘In the Year of Monkey’, dat in 2016 op het filmfestival van Cannes werd onderscheiden met de Leica Cine Discovery prijs. De potentie die in zijn shorts al boven kwam drijven, is nu ook bij zijn lange werk duidelijk zichtbaar, met verschillende beste film nominaties en awards als belangrijkste graadmeter.

Bhanuteja overtuigd met ‘Photocopier’ door een maatschappelijk relevante film te maken die ook nog eens op alle vlakken weet te imponeren. Het verhaal zit prima in elkaar en is meeslepend van begin tot eind. Dat is knap, want met twee uur en tien minuten is die film bepaald niet kort. Daarnaast ziet de rolprent er fraai uit, vooral in de mooi belichte kleine ruimtes in de copyshop.

Ook de eveneens debuterende hoofdrolspeelster Shenina Cinnamon verdient een pluim. De jonge actrice weet de problematiek van seksueel misbruik, vertrouwen en de ongelijke strijd tegen het (rechts)systeem fraai te vertolken en haar doortastende karakter werkt inspirerend. ‘Photocopier’ laat zien dat er een mooie toekomst in het verschiet ligt voor zowel regisseur Bhanuteja als Cinnamon.


Waardering: 4 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten