vrijdag 28 januari 2022

Hard Hit / Balshinjehan (2021)

Land: Zuid-Korea
Regie: Kim Chang-ju
Cast: Jo Woo-jin, Ji Chang-wook, Lee Jae-in, Jin Kyung e.a.

Voordat wederom een drukke dag op kantoor begint, moet bankmanager Seong-gyu (Jo Woo-jin) eerst zijn twee kinderen met de auto naar school brengen. Eenmaal onderweg krijgt hij een telefoontje op een onbekend toestel verstopt in zijn dashboardkastje. Een mysterieuze beller claimt dat er een bom onder zijn stoel verstopt zit en als iemand de auto verlaat deze direct ontploft. Om te overleven moet hij een astronomisch geldbedrag bij elkaar zien te krijgen en dat allemaal vanuit een auto in de drukke straten van Busan.

‘Hard Hit’ is een Koreaanse remake van de Spaanse actiethriller ‘Retribution’ uit 2015, dat overigens ook een Duitse en een beoogd Amerikaanse variant heeft. De film is daarnaast het regiedebuut van Kim Chang-ju, die zijn filmische creativiteit voorheen voornamelijk in de montagekamer liet botvieren.

Met een relatief simpel verhaal weet Kim toch een behoorlijk intense film te maken. De rolprent speelt zich haast volledig af in de licht ontvlambare Genesis, de luxueuze automobiel van Seong-gyu, maar weet goed om te gaan met de kleine ruimte. Jo Woo-jin krijgt niet meer dan één vierkante meter speelruimte en acteert voor het grootste gedeelte tegen de telefoon. Hij moet dus vooral met z’n gelaat de emotie overbrengen en daar slaagt hij knap in.

Het gevoel van suspense over wie er aan de andere kant van de lijn hangt én of, en op welke manier dan, de pater familias en zijn kinderen het er levend van af brengen. Dat er in het proces wat ongeloofwaardige stukken zitten, moet men voor lief nemen; de razendsnelle achtervolgingen in de bekende uitgaansgebieden van Busan zijn extra spectaculair.


Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten