vrijdag 31 december 2021

Zero to Hero / Mama de shenqi xiaozi (2021)

Land: Hongkong
Regie: Jimmy Wan
Cast: Leung Chung-hang, Sandra Ng, Louis Cheung, Fung Ho-yeung e.a.

Door een hersenbeschadiging bij de geboorte kan de kleine So Wa Wai niet goed horen en lopen. Zijn doortastende moeder laat het er niet bij zitten en blijft hem pushen. Het lukt haar om hem aan het lopen te krijgen en als hij dertien is rent hij al zijn leeftijdsgenoten aan gort. Al snel wordt hij als sprinter toegevoegd aan de paralympische selectie en staat zijn leven volledig in het teken van het winnen van gouden medailles.

Het Hongkongse ‘Zero to Hero’ is een biopic over het leven van twaalfvoudig Paralympisch medaillewinnaar So Wa Wai. Dit sportdrama laat de moeilijke weg zien van, de door het Hongkongse volk liefkozend genoemde Wonder Boy, van de jongste kinderjaren tot zijn grote successen op het hoogste niveau.

De film is één grote inspiratieles, maar vergeet tegelijkertijd toch dieper op het interessante leven van So in te zoomen. Er wordt geflirt met een romance, een strijd tegen gelijke beloningen voor paralympische atleten en de rol van de commercie, maar alle elementen krijgen eigenlijk te weinig aandacht, waardoor de rolprent diepgang mist en redelijk oppervlakkig blijft. Regisseur Jimmy Wang, die met ‘Zero to Hero’ voor het eerst alleen aan het roer staat, maakt zich er iets te makkelijk af en kiest duidelijk voor de veilige weg.

De officiele Hongkongse Oscarinzending van 2022 is desalniettemin een aardig sportdrama, vooral door de uitstekende cast. De relatief onbekende Leung Chung-hang overtuigd als de Wonder Boy met een beperking en ook Sandra Ng, die de film tevens produceerde maakt indruk als de vastberaden moeder. Zo speciaal als de echte So Wa Wai wordt de film echter nooit, een complete zero evenmin.


Waardering: 3 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten