vrijdag 14 mei 2021

Midnight Fly / Huang xin jia qi (2001)

Land: Hongkong
Regie: Jacob Cheung
Cast: Anita Mui, Risa Junna, Shaun Tam, Simon Yam e.a.

Op reis in Frankrijk om tot rust te komen, probeert Michele (Anita Mui) haar huwelijksproblemen tijdelijk te vergeten. Haar falende huwelijk lijkt op te klippen te lopen wanneer ze haar man er van verdenkt er een affaire op na te houden. Een ongelukkig spuugincident met de wagenzieke Japanse Miki (Risa Junna), die zo haar eigen liefdesproblemen heeft, zorgt nou niet bepaald voor een beter humeur, maar de twee groeien gedurende de reis toch steeds dichter naar elkaar toe, met een gezamenlijke trip naar Marokko als bezegeling van hun nog prille vriendschap. De herinnering van het ooit zo romantische Afrikaanse land, blijkt in de praktijk al snel een stuk grauwer te worden.

Met een verhaal dat zich in z’n geheel buiten AziĆ« en zich voornamelijk in Europa en Afrika afspeelt en waarin acteurs uit zowel Frankrijk, Marokko en Japan spelen, mag het Hongkongse ‘Midnight Fly’ zich met recht een heus internationaal project noemen. Met namen als Anita Mui, aka de Madonna of the East, Simon Yam en Shaun Tam heeft de film toch een groot Hongkongs gezicht.

De film begint als een fraai, rustig drama waarin hoofdrolspelers Michele en Miki dwalen in liefdesproblematiek, om vervolgens volledig rechtsomkeer te gaan en de film te transformeren in een heuse gitzwarte thriller. Een net iets te scherpe bocht dat afbreuk doet aan het fraaie en intieme eerste bedrijf. Toch weet de film, op geheel andere wijze, ook in de tweede helft bij vlagen te raken. Vooral de fraai spelende wijlen Mui toont haar klasse wanneer ze een handvol emoties moet doorstaan. En dat in het overgrote deel niet in haar Cantonese moedertaal. Dit laatste geldt natuurlijk ook voor de Japanse Junna, al voelt het Engels bij haar een stuk minder natuurlijk aan.

‘Midnight Fly’ is zonder twijfel een film met twee gezichten, maar kent door de prachtig geschoten beelden en het verzadigde warme kleurenpalet toch een enerverende 110 minuten. Dat het script bij vlagen behoorlijk vergezocht lijkt, doet daar niet veel aan af. De abrupte genreverschuiving zal echter niet door iedereen in dank worden afgenomen.


Waardering: 3 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten