vrijdag 19 maart 2021

Weathering With You / Tenki no ko (2019)

Land: Japan
Regie: Shinkai Makoto
Cast: Daigo Kotaro, Mori Nana, Oguri Shun, Kiryu Sakura, Honda Tsubasa e.a.

Vluchtend van zijn miserabele bestaan op een klein vulkanisch eilandje aan de kust van Japan, neemt Hodaka (Daigo Kotaro) de boot naar het vaste land. In het bijzonder regenachtige Tokio probeert de zestienjarige tiener een nieuw leven op te bouwen. Het vinden van een baantje en betaalbaar onderkomen lijkt een stuk lastiger dan gedacht. Pas wanneer hij Hina (Mori Nana) ontmoet en achter haar magische gaven om de zon te laten schijnen komt, begint ook voor hem de zon weer te schijnen.

Shinkai Makoto’s ‘Your Name’ veroverde wereld in 2016 met diens prachtige visuele stijl en ontroerend verhaal. Diens spirituele opvolger ‘Weathering With You’, die zich in tijd juist net voor de gebeurtenissen in ‘Your Name’ afspeelt, werd direct door Japan naar voren geschoven als Oscar-inzending voor beste internationale film. Een echte nominatie bleef echter uit.

Regen, regen en nog eens regen. Zelden voelde een door regen doordrenkte stad zo fijn aan als in het schitterend geanimeerde ‘Weathering With You’. Het constant aanwezige gekletter van de regendruppels voelt tevens verrassend aangenaam aan. De opklaringen en felblauwe lucht, veroorzaakt door zonnemeisje Hina, geven een mooi contrast met de verder grauw en grijze wolkenvelden.

‘Weathering With You’ is een magisch, meteorologisch romantisch drama dat wellicht minder ontroert dan diens voorganger, maar weet desondanks de gevoelige snaar wel degelijk te raken. De personages voelen levendig aan en de Japanse pop-ballads vullen de getekende metropool met sfeervolle klanken. Na de regen komt zonneschijn en ‘Weathering With You’ verdient het om in het zonnetje te staan.

Waardering: 4 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten