vrijdag 27 november 2020

The Call / Kol (2020)

Land: Zuid-Korea
Regie: Lee Chung-hyun
Cast: Park Shin-hye, Jeon Jong-seo, Lee El, Kim Sung-ryung, Oh Jung-se, Lee Dong-hwi, Park Ho-san e.a.

Wanneer Seo-yeon (Park Shin-hye) terugkeert naar haar oude familiehuis wordt ze opgeschrikt door een beangstigend telefoontje van Young-sook (Jeon Jong-seo), een onbekende dame die schreeuwt om hulp. Al snel komen de twee leeftijdsgenoten erachter dat ze zich in hetzelfde huis begeven, maar in twee verschillende tijden. Als Young-sook, die twintig jaar in het verleden leeft, een tragisch familieongeluk van Seo-yeon herstelt, kan laatstgenoemde haar geluk niet op. Het duurt echter niet lang voordat de zowel fysiek als emotioneel beschadigde Young-sook jaloers wordt en hard ingrijpt, wat het leven van beide gekwelde zielen drastisch verandert.

COVID-19 gooit ook in de filmindustrie regelmatig roet in het eten. Het Koreaanse ‘The Call’ was oorspronkelijk gepland om in de bioscopen te draaien, maar door de aanhoudende pandemie voelde de makers zich genoodzaakt de film direct op Netflix in première te laten gaan. En dat is jammer, want deze duistere thriller-horror-combinatie verdient het om op het grote doek aanschouwd te worden.

Naast het angstaanjagende karakter van de film, valt op dat het verhaal prima in elkaar steekt. De debuterende regisseur Lee Chung-hyun weet met zijn tijd-buigende elementen de suspense goed vast te houden. De oorzaak-en-gevolg plotwendingen zijn niet alleen fraai omhult in special effects, maar blijven ook verrassen en worden niet overmatig ingezet. Hierdoor blijft de spanning hoog, helemaal wanneer de film zijn climax lijkt te naderen. Al zorgt het door de aftiteling onderbroken einde ongetwijfeld voor menig hersengekraak.

Mede door de uitstekend spelende Jeon Jong-seo als borderline Young-sook en de eveneens imponerende Park Shin-hye evolueert de film langzaam van suspense-thriller tot brute horror. Ook de art- en muziekafdeling verdienen een pluim; met slechts een handjevol locaties weten zij samen telkens de juiste sfeer neer te zetten. Lee Chung-hyun’s ‘The Call’ is een debuut waarover, vooral door het einde, het laatste woord nog lang niet geschreven is.


Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten