vrijdag 9 oktober 2020

Send Me to the Clouds / Song wo shang qingyun (2019)

Land: China
Regie: Teng Congcong
Cast: Yao Chen, Yuan Hong, Li Jiuxiao, Liang Guanhua, Yang Xinming, Wu Yufang e.a.

 

Een toevallig buikonderzoek in het ziekenhuis brengt een vorm van eierstokkanker aan het licht bij de 30-jarige freelance journaliste Sheng Nan (Yao Chen). Om de torenhoge kosten van de operatie bij elkaar te sprokkelen, neemt ze een klus aan om als ghostwriter de biografie van een oude, rijke ondernemer te schrijven. Daarnaast is ze bang dat de operatie haar permanent genotverlies oplevert en wil ze nog één keer de vrijpartij van haar leven ondergaan, maar dan wel met iemand waar ze oprecht om geeft.


Vrouwen die de leeftijd van 27 overschrijden en nog geen levenspartner hebben gevonden, worden in de Chinese samenleving al snel als ‘leftover women’ geclassificeerd. Deze druk die vrouwen voelen om te voldoen (of juist niet) aan de normen van de maatschappij zijn is immens. Met deze gedachte in het achterhoofd debuteert regisseuse Teng Congcong met een scherpe, feministische film waar eigen keuzes en moderne vrouw zijn juist gevierd dienen te worden.

Met haar duidelijk doorsijpelende regie weet Teng, tevens schrijfster van de rolprent, de net zo relevante als achterhaalde denkwijze kritisch te benaderen, iets dat redelijk ongebruikelijk is in de Chinese cinema. Met de ijzersterk spelende en overtuigende Yao geven zij de moderne vrouw een gezicht. De film is daarom ook meer dan een schitterend vastgelegde stukje kunst, maar een heuse aanzet tot verandering.

De film is voornamelijk gesitueerd in een traditioneel periferisch dorpje, dat er met zijn rivieren tussen de bergtoppen absoluut prachtig uitziet op beeld. Het grauwe kleurenpalet en herhaaldelijke mist creëren echter zowel letterlijk als figuurlijk een beperkt zicht dat perfect past bij de situatie waar Sheng Nan zich in begeeft. ‘Send Me to the Clouds’ is een alleraardigst, relevant van zich af bijtertje dat met haar schitterende cinematografie, indrukwekkende spel en belangrijk onderwerp een debuut is om trots op te zijn. 


Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten