vrijdag 3 april 2020

The Forest of Love / Ai-naki more de sakebe (2019)

Land: Japan
Regie: Sono Sion
Cast: Shiina Kippei, Mitsushima Shinnosuke, Hinami Kyoko, Kamataki Eri, Young Dais e.a.

https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2020/04/the-forest-of-love-ai-naki-more-de.html
Joe Murata (Shiina Kippei) is een pathologische, perverse oplichter die op slinkse wijze het hart van de streng opgevoede rijkeluiskind Mitsuko (Kamataki Eri) weet te veroveren. Wanneer Mitsuko’s schoolvriendin Taeko (Hinami Kyoko), die haar eigen trauma's uit hun gezamenlijke schoolperiode bezit, haar nieuwe vlam herkent, probeert zij haar koste wat kost te beschermen. Een drietal amateur filmmakers in spé krijgt ook lucht van de aanwezigheid van Murata en zijn ervan overtuigd dat hij de seriemoordenaar is waar heel Tokio van in de ban is. Ze besluiten om een film over hem te maken, niet wetende dat ook zij volledig in het web der manipulatie belanden.

Laat het maar aan Sono Sion over om met behulp van de diepe Netflix-zakken, een ‘feest’ van gruwelijkheden op het beeld te toveren. Telkens wanneer je denkt het ergste gezien te hebben, doet de subversieve veelfilmer er nóg een schepje boven op: van afgehakte hoofden tot uiterst pijnlijk elektrocutie-geweld, het kan niet op. Maar het met terugwerkende kracht meest schokkende is de boodschap aan het begin van de film: ‘gebaseerd op een waar verhaal’.

Net als de geniale Joe Murata weet Sono zijn publiek op perverse wijze mee te slepen in zijn verhaal. Met gebruik van woelige en levendige beelden, vaak (medium) close-up shots die zowel esthetisch als verachtelijk zijn, manipuleert de fantastisch acterende Shiina Kippei een weg in de psyche van de kijker en weet de spanningsboog akelig strak te houden. Met de nodige twists and turns dat we kennen uit het oeuvre van Sono, blijft de lange tweeënhalve uur durende zit afgrijselijk boeiend.

De film springt van hot naar her, is bij vlagen complex, maar wat in dit ambitieuze project toch vooral bijblijft is de grofheid die nimmer omlaag geschaald wordt. Het Japanse ‘The Forest of Love’ is een intense zit die voor mensen met een zwakke maag beter overgeslagen kan worden. Zij die bekend zijn met Sono’s werk en tegen een spatje bloed kunnen wacht een desalniettemin hevige rolprent dat boeit in al haar excessen.


Waardering: 4 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten