vrijdag 6 maart 2020

Suk Suk (2019)

Land: Hongkong
Regie: Ray Yeung
Cast: Tai-bo, Ben Yuen, Lo Chun-yip, Patra Au e.a.

https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2020/03/suk-suk-2019.html
De op leeftijd zijnde taxichauffeur Pak (Tai-bo) lijkt op het eerste gezicht een gewoon leven te leiden met zijn gezin. Maar schijn bedriegt. In werkelijkheid valt de getrouwde Pak op mannen, maar dat kan hij natuurlijk niet verkopen thuis. In een park komt hij Hoi (Ben Yuen) tegen, een gescheiden man die bij zijn streng christelijke zoon (Lo Chun-yip) en zijn gezin woont. Terwijl de genegenheid jegens elkaar groeit, lopen zij tegen het probleem aan dat een toekomst samen nooit werkelijkheid kan worden door de schaamte dat bij hun families teweeg zou brengen.

In een land dat niet direct bekend staat om haar openheid betreffende de gay-community komt en wel zeer interessante titel voorbij die ongetwijfeld het debat weer zal kunnen doen opwaaien. Rode draad in Ray Yeung’s oeuvre is het telkens terugkerende LGBT-thema. Ditmaal geheel in het teken van de senioren medemens: een beduidend onderbelichte doelgroep in de homo-gemeenschap.

Suk Suk is een teder liefdesverhaal met toch een trieste noot. De worsteling met hun ware identiteit is iets dat verweven is door de hele film. Een jammerlijk gegeven dat direct ook zo authentiek en oprecht aanvoelt. Geen mierzoete melodrama, maar een uit het leven gegrepen situatie waar gedegen en rustig mee geleefd en geaccepteerd wordt.

De kijker wordt gegrepen door het uitstekende spel van de gelauwerde hoofdrolspelers Tai-Bo en Ben Yuen. De twee etaleren een speciale chemie dat het tedere en intieme karakter van deze ingetogen rolprent naar een hoger niveau tilt. Verpakt in een mooi, relatief simpele romance weet Yeung maatschappijkritiek haarfijn te verwerken. Suk Suk is een film dat de LGBT-community weer houvast en hoop geeft op een betere toekomst, niet alleen in Hongkong, maar in het hele continent.


Waardering: 4 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten