vrijdag 11 januari 2019

Flavors of Youth / Shikioriori / Si shi qing chun (2018)

Land: Japan / China
Regie: Li Hoaling, Jiaoshou Yi Xiaoxing, Takeuchi Yoshitaka
Cast: Ban Taito, Ise Mariya, Kotobuki Minako, Shiraishi Haruka, Yasumoto Hiroki, Otsuka Takeo, Hasegawa Ikumi e.a.

https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2019/01/flavors-of-youth-shikioriori-si-shi_11.htmlNiets voelt zo vertrouwd voor Xiao Ming (Ban Taito) als een hete kom met San Xiao-noedels die hij als kind elke morgen met zijn oma soldaat maakt. De iconische rijstnoedels vlechten als een rode draad door zijn zijn leven. In Guangzhou woont Yi Lin (Kotobuki Minako), een model dat na een val op de catwalk en de hevige competitie van een nieuw en jonger model flink begint te twijfelen aan haar carrière. De zorg voor haar jongere zusje staat bovenaan haar prioriteitenlijst. De hedendaagse Li Mo (Otsuka Takeo) vindt een oud cassettebandje van zijn jeugdliefde Xiao Yu (Hasegawa Ikumi). Daarop staat een gesproken boodschap die zijn leven, in een traditioneel Shanghaise wijk, een compleet andere wending had kunnen geven. Drie Chinese steden, drie melancholische verhalen en drie segmenten binnen één overkoepelende animé; dat is de structuur van de Netflix-original ‘Flavor’s of Youth’.

In 2016 verraste CoMix Wave Films vriend en vijand toen ze het alom geprezen ‘Your Name’ tot grote hoogte wisten te animeren. De zelfde studio, nu bijgestaan door het in Shanghai gevestigde Haoliners Animation League, komt ditmaal met een omnibus animé geheel gesitueerd in China, maar met net zo veel detail voor achtergrondpracht.

Waar zowel het eerste als het finale segment weten te ontroeren door met een melancholische blik naar het verleden te kijken, lijkt het middelste deel een beetje een vreemde eend in de bijt. ‘A Little Fashion Show’, zoals de het tweede segment heet, heeft een stuk meer moeite om interessant te blijven en voelt zelfs wat levenloos aan.

Waar de achtergronden er schitterend en gedetailleerd uit zien, zo vallen de animaties van de personages erg tegen. Niet alleen qua animatie, maar het schort de drie slice-of-life-achtige korte films ook hier en daar aan karakterontwikkeling. Voor hen die hoopt dat de drie films nog aan elkaar worden gelinkt komen wat bedrogen uit, ondanks de korte samenkomst van de personages ná de aftiteling. ‘Flavors of Life’ is als een kom San Xiao-noedels zonder het ei en de verse toppings: in de basis best aardig, maar beetje kleurloos.


Waardering: 3 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten