vrijdag 21 december 2018

One Cut of the Dead / Kamera o tomeru na! (2017)

Land: Japan
Regie: Ueda Shinichiro
Cast: Hamatszu Takayuki, Mao, Syuhama Harumi, Nagaya Kazuaki, Hosoi Manabu, Ichihara Hiroshi, Takehara Yoshiko e.a.

https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2018/12/one-cut-of-dead-kamera-o-tomeru-na-2017_9.html


In een verlaten waterzuiveringspand in the middle of nowhere schiet een kleine filmcrew, onder leiding van regisseur Takayuki (Hamatszu Takayuki), een lowbudget horrorfilm. De creatieve eindverantwoordelijke is echter niet te spreken over de prestaties van zijn vrouwelijke hoofdrol en mist de echte angst in haar gezicht. Als na de zoveelste mislukte take de groep een pauze neemt en echte zombies de shoot komen verstoren is Takayuki volhardend: de camera moet blijven draaien!

“Wat je zegt ben je zelf.” Een veel gebruikte quote die echter maar zelden letterlijk van toepassing is. Het Japanse ‘One Cut of the Dead’ is het perfecte voorbeeld waar deze uitspraak eindelijk voor geschreven lijkt. De lowbudget one-take horrorproductie is in werkelijkheid ook precies dat. Met omgerekend minder dan 25 euro-ruggen - een schijntje in de geldverslindende wereld der cinema - weet regisseur c.q. scenarioschrijver Ueda Shinichiro een unieke en knotsgekke horror-comedy te maken die constant in positieve zin weet te verrassen.

Inception op een rare Japanse manier, ‘One Cut of the Dead’ is een film binnen in een film, waarin de doldwaze personages naarmate de film vordert in een compleet ander daglicht komen te staan. Ueda zet het zombie-genre compleet op z’n kop en verpakt het met humor die niet alleen ter plekke werkt, maar ook op een later tijdstip een nieuwe betekenis krijgt. Dat acteurs stuk voor stuk louter nieuwkomers zijn, maakt het plaatje compleet.

‘One Cut of the Dead’ is een ware ode aan de lowbudget horrorfilms en heeft alles in zich om een absolute culthit te worden. Het briljante idee om zowel de bijna 40 minuten durende one-take alsmede het kijkje achter de schermen te combineren geeft de film een charme die niet vaak geëvenaard wordt. ‘One Cut of the Dead’ is hét bewijs dat creativiteit het nog altijd wint van het grote geld. Een zombiefilm zoals je deze nog nooit gezien hebt.


Waardering: 4 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten