vrijdag 5 januari 2018

The Professor and his Beloved Equation / Hakase no aishita sushiki (2006)

Land: Japan
Regie: Koizumi Takashi
Cast: Terao Akira, Fukatsu Eri, Saito Ryusei, Yoshioka Hidetaka e.a.

https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2018/01/the-professor-and-his-beloved-equation.html

Als gevolg van een zwaar auto ongeluk functioneert het brein van een geniale wiskunde professor (Terao Akira) niet meer zoals het hoort. Zijn geheugenspan rijkt slechts 80 minuten. Kyoko (Fukatsu Eri), een alleenstaande moeder, wordt aangenomen als zijn huishoudster en zorgt ervoor dat het de professor aan niets ontbreekt. Als de professor erachter komt dat Kyoko een tienjarige zoon heeft, door de professor liefkozen Root (Saito Ryusei), als in de wiskundige wortel, genoemd, staat hij erop dat deze na school ook naar zijn huis komt, in plaats van alleen thuis op z’n moeder te wachten. Hoewel hij elke dag verrast is door het nieuws dat Kyoko een zoon heeft, ontwikkelt het drietal een hechte band met elkaar. De liefde voor getallen begint ook bij de kleine Root een levensbepalende rol te spelen.

De manier waarop het verhaal aan de man gebracht wordt in dit uiterst zoete Japanse drama, is door middel van de inmiddels negentien jaar oudere Root. Als leraar wiskunde gebruikt hij de eerste schooldag om zijn studenten iets meer over zichzelf te vertellen en uit te leggen waar zijn liefde voor het vak vandaan komt. Persoonlijke anekdotes worden afgewisseld met wiskundige formules en andere feitjes. Een wiskundeles was nog nooit zo ontroerend en interessant tegelijkertijd.

Hoewel de film uiterst pienter geschreven is en de wiskundige formules je soms om de oren vliegen, is de rolprent toch erg toegankelijk en houdt regisseur Koizumi het bewust klein en intiem. Dat de drie - en eigenlijk vier als we de dubbelrol van Root meetellen - hoofdpersonen stuk voor stuk bijzonder sympathiek overkomen en geweldig tot leven worden gebracht, helpt natuurlijk ook mee.

‘The Professor and his Beloved Equation’ is een ontroerende film dat niet afhankelijk is van flauwe melodramatische trucjes, maar weet door zijn innemende karakter, goed script en puike regie resultaat te boeken. Wanneer de interesse voor gortdroge wiskunde zowel tijdens als na de film plots gewekt is, weet je dat het goed zit.


Waardering: 4 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten