vrijdag 19 januari 2018

Breathing / Ni zai na (2017)

Land: China
Regie: Fan Haolun
Cast: Jing Ke, Fan Haolun, Zhao Jun, Zhou Yun Ru, Jiao En Xim Yang Jin, Gao Shuang e.a.

 https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2018/01/breathing-ni-zai-na-2017.html

Een doodgewoon Chinees dorpje wordt plots opgeschrikt door een serie van kindontvoeringen. Een van de slachtoffers is Wang Nan (Jing Ke), wiens dochtertje na een bezoekje aan de kermis ook van de aardbodem verdwenen lijkt te zijn. Ze laat het er echter niet bij zitten en probeert door te dringen in mensen smokkelende organisatie. Tegelijkertijd ontvangt Ho Yan, een lokale rechercheur, meer informatie over de criminele bende, maar ze achter tralies krijgen is makkelijker gezegd dan gedaan.


‘Breathing’ is een Chinese suspense thriller c.q. drama dat op papier vele malen meer indruk weet te maken dan op het grote doek. Dat de film berust op waargebeurde feiten spreekt in het voordeel van de film en ook de uitverkiezing als enige Chinese film op de 73e editie van het prestigieuze filmfestival van Venetië staat lekker op het palmares van regisseur Fan Haolun.

Doordat de rolprent op ware feiten berust is, weet het direct de sympathie te winnen, maar dit weet het echter niet al te lang vast te houden. Dat komt vooral doordat de verschillende verhaallijnen een erg chaotisch effect hebben op de film. Het is bij vlagen lastig te volgen en ook na het einde blijven er meer vragen dan antwoorden over.

Ondanks dat het Chinese ‘Breathing’ er keurig uitziet, stelt de film aardig teleur. Het trieste verhaal slaat nimmer aan en ook het acteerwerk is niet top. Dit bewijst maar weer dat een treurige gebeurtenissen uit het verleden niet direct garant staat voor een goede film. Dat Fan’s debuutfilm door de selectie in Venetië is geraakt, mag een klein wonder heten.


Waardering: 2,5 /5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten