vrijdag 22 december 2017

Tokyo Godfathers / Tokyo Goddofazazu (2003)

Land: Japan
Regie: Kon Satoshi
Cast: Emori Toru, Okamoto Aya, Korogi Satomi, Umegaki Yoshiaki e.a.

https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2017/12/tokyo-godfathers-tokyo-goddofazazu-2003.html

Op een koude en besneeuwde kerstavond in hartje Tokyo vinden drie daklozen een baby onder een stapel vuilniszakken liggen. Gin, een aan alcohol verslaafde man van middelbare leeftijd, Hana, een travestiet en Miyuki, een van huis weggelopen jonge dame hebben het, na het initieel wat tegenstribbelen van Hana’s kant, hun missie gemaakt om de moeder van het achtergelaten kerstkindje te vinden. Met slechts een enkele aanwijzing lijkt het een onmogelijke taak om de kersverse ouders op te sporen.

Het Japanese ‘Tokyo Godfathers’ weet met haar drie excentrieke, getekende hoofdpersonages een bijzonder kerstverhaal neer te zetten. Verpakt in een bijzonder fraaie stijl, maar zonder poespas, ontrafelt regisseur Kon Satoshi een zeer menselijk rolprent aan elkaar geregen door een net van goed uitwerkte personages.

Dat je een boek niet naar zijn kaft moet beoordelen is een bekend Nederlands gezegde dat de Japanse regisseur Kon Satoshi ook toepast op zijn drie dakloze protagonisten. Hoewel het drietal er voor de buitenwereld raar uitzien en niet bijster fris ruiken, hebben ze diep van binnen, al dan niet door de kerstgedachte, een hart van goud.

Waar menig andere animatiefilm de kijker doet verwonderen door het ene verwonderlijke magische mirakel na het andere, houdt ‘Tokyo Godfathers’ het relatief gezien aardig realistisch. Dat de lastige zoektocht naar de vader en moeder vol met toevalligheden aan elkaar zit zit, doet daar verder weinig aan af. ‘Tokyo Godfathers’ is een charmante film dat zo net voor kerst nog even een spiegel van menselijkheid voorhoudt zonder irritant te zijn of haar entertainment gehalte te verliezen.


Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten