vrijdag 9 december 2022

Decision to Leave / Heojil kyolshim (2022)

Land: Zuid-Korea
Regie: Park Chan-wook
Cast: Tang Wei, Park Hae-il, Lee Jung-hyun, Park Yong-woo e.a.

De verdachte dood van een man onder aan een berg, brengt rechercheur Hae-joon (Park Hae-il) al snel op het pad van Seo-rae (Tang Wai), de van origine Chinese vrouw van de overleden man. Haar onderkoelde reactie op de dood van haar man maakt haar snel verdacht. Hoe dieper Hae-joon in het onderzoek duikt, hoe groter zijn fascinatie voor de knappe Seo-rae wordt. Zijn verlangen in de mysterieuze dame maakt het onderzoek er echter niet makkelijker op.

‘Decision to Leave’ is de nieuwste film van de Koreaanse grootmeester Park Chan-wook en werd dit jaar op het filmfestival van Cannes beloond met de prijs voor beste regie. De film is een mengelmoes van genres waarin een verleidelijk liefdesdrama in de vorm van een neo-noir crime is gegoten. Een combinatie die verrassend goed uitpakt.

Subtiel is het toverword in deze prachtig in beeld gebrachte rolprent, dat duidelijk afsteekt van Park’s eerdere werk. Kleine gebaren en zwoele blikken zijn voldoende om de spanning tussen detective en verdachte van het beeld te doen spatten. Zowel Tang als Park Hae-il spelen op de toppen van hun kunnen en nemen de kijker mee in een web vol obsessie en bedrog en doen het bij vlagen ingewikkelde plot direct vergeven.

Het kalme tempo en de ingetogen manier waarop de personages om elkaar heen dansen zal niet voor iedereen aanslaan, zeker niet voor hen die gewend zijn geraakt aan Park’s meer expliciete beeldtaal zoals in Oldboy en in The Handmaiden. Maar het zijn juist de kleine details en ingehouden, opgekropte emoties die ‘Decision to Leave’ haast net zo spannend en sensueel maken als zijn eerder genoemde meesterwerken.

Waardering: 4 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten