vrijdag 15 april 2022

The Door into Summer / Natsuhenotobira kimi no iru mirai e (2021)

Land: Japan
Regie: Miki Takahiro
Cast: Yamazaki Kento, Fujiki Naohito, Kiyohara Kaya, Hara Taizo, Watanabe Natsuna e.a.

Japan, 1995. Soichiro (Yamazaki Kento), een uitvinder op het gebied van robotica en plasmabatterijen, wordt door zijn vriendin Shairaishi (Watanabe Natsuna) en zakenpartner op slinkse wijze gestript van zijn bedrijf én al zijn wetenschappelijk onderzoek. Volledig aangeslagen na deze vuile streek besluit hij zichzelf en zijn geliefde kat Pete voor 30 jaar in te vriezen hopend op een betere toekomst. 

Het Japanse ‘The Door into Summer’ is een scifi-film dat zijn oorsprong kent in de jaren 50 van de vorige eeuw. De film is een modernere adaptatie van een verhaal van Robert A. Heinlein dat in 1956 gepubliceerd werd in The Magazine of Fantasy & Science Fiction en een jaar alter ook in boekvorm uitkwam. Hoewel het origineel in Colorado afspeelt, weet regisseur Miki Takahiro er een typisch Japanse prent van te maken.

Dat de film haar oorsprong kent uit een novelle, is duidelijk zichtbaar. Het plot zit goed in elkaar en over alle plotwendingen is goed nagedacht. Zoals een echte tijdreisfilm betaamt, zet het bij vlagen de hersenen even goed aan het werk, maar nooit zonder het entertainment gehalte uit het oog te verliezen. De film focust zich meer op de persoonlijke emoties en beweegredenen van hoofdpersoon Soichiro in plaats van zichzelf te verliezen in technisch gebral.

‘The Door into Summer’ is een alleraardigste boekverfilming dat met typisch Japanse humor, een goed geschreven verhaal en prima acteurs de twee uur makkelijk vol krijgt. Het futuristische sausje over de film werkt, maar moet desalniettemin met een korreltje zout worden genomen.


Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten