vrijdag 29 april 2022

Bubble / Baburu (2022)

Land: Japan
Regie: Araki Tetsuro
Cast: Shison Jun, Riria, Hirose Arisu e.a.

In een post-apocalyptisch Tokio zorgt een explosie voor een raar fenomeen: de stad is bezaaid met raadselachtig zwevende bubbels. Van een gewoon leven in de onderwater staande stad is ook niet echt sprake. De enige mensen die zich nog in de metropool bevinden zijn een aantal parkour-crews die met elkaar racen om eten en andere noodzakelijke benodigdheden. Een van de top freerunner is Hibiki (Shison Jun), die zonder angst de meest gevaarlijke sprongen maakt. Niet alleen zijn leven, maar ook het lot van de stad neemt een flinke wending wanneer de mysterieuze jonge dame Uta (Riria) ten tonele verschijnt.

Bekend van grote Japanse anime-series als ‘Death Note’ en ‘Attack on Titan’ komt regisseur Araki Tetsuro met opnieuw een post-apocalyptische animatie: ‘Bubble’. Nadat de film op het filmfestival van Berlijn in premiere ging kent de geanimeerde rolprent nu een wereldwijde release op Netflix.

De animators van ‘Bubble’ hebben een voor het oog fabelachtige wereld gecreëerd, waarin de kleurrijke bubbels, gedetailleerde stadsgezichten en razendsnelle choreografie een waar lust voor het oog zijn. De eveneens energieke muziek tijdens de race-scènes zorgen voor de nodige adrenaline schuiten. Dat is ook wel nodig, want hoe energiek en tof de parkour-elementen zijn, zo weinig energie lijkt er gestoken te zijn in de personages, die stuk voor stuk oppervlakkig overkomen. De emotionele snaar wordt zodoende zeer moeilijk gevonden.

‘Bubble’ kent een aantal magische momenten waarin de potentie van de film herkent kan worden, maar weet dit niveau niet vast te houden over de gehele lengte van de film. De film moet duidelijk even op adem komen om vervolgens aan het einde weer volledig los te gaan in al haar visuele pracht en praal. ‘Bubble’ is als een bellenblaasbel: in het juiste licht mooi om naar te kijken, maar tegelijk flinterdun en snel weer vergeten als de volgende bel het levenslicht ziet.


Waardering: 3 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten