vrijdag 21 januari 2022

Drive My Car / Doraibu mai ka (2021)

Land: Japan
Regie: Hamaguchi Ryusuke
Cast: Nishijima Hidetoshi, Miura Toko, Kirishima Reika, Okada Masaki e.a.

Kafuku Yusuke (Nishimija Hidetoshi) is een theatermaker, gelukkig getrouwd met zijn vrouw Oto (Kirishima Reika) en is dol op z’n vuurrode Saab 900 Turbo. Wanneer hij zijn vrouw op een dag verliest, begint een lang rouwproces. Twee jaar later krijgt hij de kans om een nieuw theaterstuk te regisseren in Hiroshima. Om veiligheidsredenen mag hij zelf niet autorijden en huurt het bedrijf de stoïcijnse chauffeuse Misaki (Miura Toko) in. De twee maken kilometer na kilometer samen en confronteren elkaar met de spoken uit hun verleden.

Sinds het debuut van het Japanse ‘Drive My Car’ op het filmfestival van Cannes in de zomer van 2021, borrelt het rondom de film. Talloze prijzen wist de film al te bemachtigen, waaronder een Golden Globe voor Beste Internationale film en staat de rolprent op de nominatie om een Oscar te winnen. Regisseur Hamaguchi Ryusuke gaat als een speer, na recente hits als ‘Asako I & II’ en het in Berlijn geroemde ‘Wheel of Fortune and Fantasy’.

Met een lengte van drie uur kan ‘Drive My Car’, een quasi filmadaptatie van het gelijknamige korte verhaal van Murakami Haruki, bij voorbaat flink afschrikken. Voor hen die de tijd nemen zullen positief verrast worden door deze goed geschreven prent; Hamaguchi is immers een meester van de dialoog. De film verloopt organisch en drie uur hebben zelden zo kort aangevoeld.

‘Drive My Car’ is een subtiele rit waarin verlies, verdriet en rouw op een poëtische manier vertaald worden naar het grote doek. Niet alleen de dialogen raken, maar ook de uitvoering van de fantastisch spelende Nishijima en de stoïcijnse Miura zijn van topkwaliteit. ‘Drive My Car’ is als een lange autorit waar geen einde aan hoeft te komen.


Waardering: 4 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten