vrijdag 27 augustus 2021

I / Ai (2021)

Land: Zuid-Korea
Regie: Kim Hyun-tak
Cast: Kim Hyang-gi, Ryu Hyun-kyung, Yeom Hye-ran e.a.

Wanneer Ah-young (Kim Hyang-gi), een tiener wees, te horen krijgt dat ze geen recht meer heeft op financiƫle steun van de overheid, gaat ze aan de slag als oppas in het huis van Young-chae (Ryu Hyun-kyung), een alleenstaande moeder die als hostess in een louche bar de eindjes aan elkaar moet zien te knopen. Terwijl Ah-young steeds meer verantwoordelijkheidsgevoel ontwikkelt voor de baby, sommeren schuldeisers Young-chae juist haar kind ter adoptie af te staan.

Het Koreaanse ‘I’ is een film dat verschillende thema’s aan elkaar rijgt. Zo komen gevoelige onderwerpen als adoptie, alleenstaande moeders en criminaliteit aan de orde. Dit is op het eerste gezicht niets nieuws, maar de film doet de onderwerpen wel oprecht aanvoelen.

Het echt aanvoelende karakter is voor een groot deel te danken aan de uitstekend gecaste hoofdpersonen Kim en Ryu. De jonge Kim, bekend van onder andere het ‘Along with the Gods’ tweeluik, weet met haar onschuldige gelaatstrekken de kijker snel voor haar te winnen. Het contrast is groot met haar tegenspeelster Ryu, die je met haar dronken buien nooit te dicht bij haar spruit zou willen zien. De twee ervaren acteurs, die toch ruim 17 jaar schelen, dartelen fraai als yin en yang om elkaar heen.

‘I’ is een prima debuut zonder ook echt te imponeren. De gebeurtenissen in de film zijn geloofwaardig, maar schieten ook iets te vaak van links naar rechts. Zo voelt het wat oninteressante bijverhaal meer als opvulling dan toevoeging. Met bijna twee uur is de film wat aan de lange kant; de rolprent had gerust 20 minuten ingekort kunnen worden.


Waardering: 3 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten