vrijdag 18 september 2020

#Alive / #saraita (2020)

Land: Zuid-Korea
Regie: Cho Il-hyung
Cast: Yoo Ah-in, Park Shin-hye .e.a

https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2020/09/alive-saraita-2020.html
Joon-woo (Yoo Ah-in) vult zijn dagen met het streamen van zijn favoriete games. Wanneer buiten zijn appartementencomplex de mensen elkaar letterlijk in de haren vliegen, slaat de schrik toe. Een mysterieus virus verandert onschuldige burgers geleidelijk aan in bloeddorstige kannibalen. Met bijzonder weinig eten in huis en het constante gevaar van binnenstormende zombies, moet Joon-woo zien te overleven. Weken gaan voorbij voordat hij erachter komt níet de enige overlevende te zijn.

Slechts enkele weken na de Nederlandse bioscooprelease van het Koreaanse ‘Peninsula’ breekt er op het schiereiland opnieuw een uitbraak van de lopende ondode uit. Ditmaal is Netflix het geïnfecteerde platform, De tijden waarin zombies nog met twee armen vooruit en in het tempo van een geblesseerde slak de mensheid de stuipen op het lijf jagen, zijn definitief voorbij. Snelheid en adrenaline shots definiëren het hernieuwde hedendaagse zombiegenre. Zo ook in Cho Il-hyung’s debuutfilm ‘#Alive’, al staat de actie vaker stil dan de het plot en de spectaculaire trailers doen vermoeden.

Het gros van de film speelt zich af tussen de relatief veilige muren van Joon-woo’s appartement, waar niet alleen de zombies buiten voor gevaar zorgen, maar zijn razendsnel leegrakende koel- en voorraadkast des te meer. Verstoten van de buitenwereld speelt de rolprent, in een extreme uitvergroting, handig in op het moderne lockdown sentiment vandaag de dag. Ook de ontdekking van diens lotgenoot verandert, op een enkel gevaarlijk ogend moment, daar weinig in. Pas in het laatste halfuur wordt het tempo crescendo opgevoerd om in ietwat voorspelbaar einde uit te komen.

In een film waar van de ene op de andere dag hele families, buurten en vrienden ogenschijnlijk lijken om te komen, mist de film een emotionele lading die het goed had kunnen gebruiken. Zelfs de niet verkeerd acterende ‘Burning’-ster Yoo Ah-in kan van deze Netflix-original geen hoogvlieger maken en lijkt de film zijn naam eer aan te doen: het overleeft, maar ook niet meer dan dat.


Waardering: 3 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten