vrijdag 12 juni 2020

Nina Wu / Zhou ren mi mi (2019)

Land: Taiwan
Regie: Midi Z
Cast: Wu Ke-xi, Vivian Sung, Kimi Hsia, Shih Ming-shuai, Lee Lee-zen e.a.

https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2020/06/nina-wu-zhou-ren-mi-mi-2019.html
Om haar droom na te jagen verruilt actrice Nina (Wu Ke-xi) het kleine theater voor het witte doek. Een paar korte films en een handje vol commercials later zakt de moed haar in de schoenen. De hoop op een doorbraak begint toch weer enigszins vorm te krijgen wanneer haar agent (Lee Lee-zen) met een nieuwe rol op de proppen komt. De competitieve filmwereld drukt echter een steeds nadrukkelijkere stempel op haar bestaan.

Met Harvey Weinstein als personificatie van alles wat fout is aan de filmindustrie, maakte het grote publiek kennis met de ongeschreven machtsmisbruiken in de toppen van Hollywood en ver daar buiten. Ook Azië bleef niet ongeschonden. De wereldwijde beweging om seksuele intimidatie aan de kaak te stellen diende voor zowel regisseur Midi Z als hoofdrolspeler Wu Ke-xi als grote inspiratiebron voor dit kleurrijke, genre-overlappende psychologische drama.

Regisseur Midi Z, die eerder samenwerkte met de fabelachtig acterende Wu Ke-xi, weet niet alleen de kijker, maar ook hoofdpersonage Nina te doen laten twijfelen aan alles en iedereen. Met een verzadigd kleurenpalet, sfeer verhogende suspense sound effects en de nodige herhaling, creëert hij een surrealistisch beeld waarvan de waarheid ergens in het midden ligt. Waar niet over valt te twisten is de harde uithaal naar alles en iedereen binnen de filmwereld die de nu zo bekende #MeToo-horrorverhalen al die jaren stilletjes in stand hebben weten te houden.

‘Nina Wu’ is een beklemmende film die alle misstanden uit de filmindustrie scherp op een rijtje zit. Van tergende pesterijen tot waanbeelden wanneer faam en roem eindelijk gerealiseerd worden. Midi Z, maar vooral ook hoofdrolspeelster en scenarist Wu overtuigen door een net zo mysterieus als urgente film te maken die met haar universele misstanden ook hier hout snijdt.


Waardering: 4 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten