vrijdag 29 mei 2020

The Lunchbox (2013)

Land: India
Regie: Ritesh Batra
Cast: Irrfan Khan, Nimrat Kaur, Nawazuddin Siddiqui e.a.

https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2020/05/the-lunchbox-2013.html
Met een speciaal bereidde lunch probeert Ila (Nimrat Kaur) haar huwelijk uit het slop te trekken. Elke morgen kookt ze de pannen van het dak om deze af te laten leveren op het kantoor van haar man. Een fout in de bezorging zorgt ervoor dat niet haar vervreemde man, maar Saajan (Irrfan Khan), een op een haar na gepensioneerde accountant, de voortreffelijke maaltijd ontvangt. Ila krijgt de fout al snel door en via kleine briefjes in de veredelde gestapelde broodtrommels leren de twee treurige zielen elkaar beter kennen en bieden ze steun aan elkaar.

Het bezorgen van huisgemaakte lunches is een typisch Indiaas fenomeen. De dabbawala’s. letterlijk vertaald als “hij die de doos draagt” worden geroemd om hun precisie en adequate bezorging. Ritesh Batra’s imponerende debuut introduceert dit bijzondere systeem aan het grote publiek door een schitterend uniek en subtiel liefdesdrama.

De opvallende bezorgdienst is echter slechts een communicatietool dat twee onbekende aan elkaar verbindt, de echte sterren van de film zijn het trio Khan, Kaur en Nawazuddin Siddiqui, Saajan’s opvolger in spé. In de immer groeiende mensenmassa die India en Mumbai rijk zijn, weet ‘The Lunchbox’ toch een uiterst intiem en persoonlijk verhaal te vertellen, waarin twee onbekenden elkaar op bijzondere wijze kunnen vinden.

Naast de watertandend lekkere gerechten, serveert ‘The Lunchbox’ een schitterende reis waarin de hoofdrolspelers, ieder op zijn/haar eigen manier, een broodnodige ontwikkeling doormaakt. Ontegenzeggelijk charmant en met een schitterend oog voor het alledaagse creëert Batra een debuut om van te dromen; gemaakt voor zowel het oog, maag als hart.


Waardering: 4 /5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten