vrijdag 1 mei 2020

Bonus (2020)

Land: India
Regie: Saurabh Bhave
Cast: Gashmeer Mahajani, Pooja Sawant, Mohan Agashe e.a.

 https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2020/05/bonus-2020.html
Aditya (Gashmeer Mahaiani) zit in het bestuur van zijn opa’s familiebedrijf en leeft een uiterst luxueus leven. Om het bedrijf zo winstgevend mogelijk te maken is hij vastbesloten om de bonusregeling van Jan Modaal af te schaffen. Zijn grootvader (Mogan Agashe) is het hier niet mee eens en daagt hem uit om 30 dagen lang te leven als gewone werknemer. Mocht het hem lukken dan krijgt Aditya zijn zin en wordt de bonusregeling afgeschaft. Een maand zonder enige vorm van luxe gaat hem echter niet in de koude kleren zitten.

Scenarioschrijver Saurabh Bhave neemt de touwtjes ditmaal volledig in eigen handen voor ‘Bonus’, waar hij naast schrijver ook gelijk zijn regiedebuut mee maakt. Een moreel prangende rolprent over de gigantische kloof tussen arm en rijk die echter van begin tot eind geen verrassingen kent.

Dat Aditya’s kijk op zijn eigen (arme) werknemers drastisch gaat veranderen, staat van het begin af aan wel vast. Dat de film er echter bijna twee uur over doet om de boodschap over te brengen is iets te veel van het goede. Het beoogde liefdes subplot komt niet goed uit de verf, waardoor de film blijft steken in het verder simpele verhaal.

Tegenover het simpele, weinig vernieuwende verhaal staat een visueel prima uitziende film met een aardige cast. De ‘verplichte’ muzikale intermezzo kent zelfs een eigentijdse rap, een nieuwigheidje in de Maratische cinema. Regisseur Bhave trapt met het Indiase ‘Bonus’ echter in zijn eigen val: niet het uiterlijk vertoon, maar het karakter maakt het ware verschil. Juist daar laat de film het te veel afweten.


Waardering: 2,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten