vrijdag 1 november 2019

The Cat in the Closet / Yi gui li de mao (2016)

Land: Taiwan
Regie: Tseng Ying-Ying
Cast: Ko Su-Yun, Yun Chung-Yueh, Yao Yi Ti, Fu Meng-Po e.a.

https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2019/11/the-cat-in-closet-yi-gui-li-de-mao-2016.html
Acht jaar na het plotselinge verlies van hun zoon en broer Wei (Fu Meng-Po), verwerkt ieder familielid zijn dood op een andere manier. Moeder Lei-ya (Ko Su-Yun) verliest zichzelf compleet in het voeren van lokale zwerfkatten, tot ergernis van de gehele buurt. Vader Yen-Ming (Yun Chung-Yueh) doet alsof er niets is gebeurd, terwijl dochter Qing (Yao Yi Ti) het ouderlijk huis heeft verlaten en zelden terugkeert. Wanneer de familie eindelijk weer eens samenkomt worden zij opnieuw geconfronteerd met hun pijnlijke verlies.

Films worden lang niet altijd gemaakt om op het witte doek te zien. Zo gaan er talloze films direct naar streamingsdiensten, dvd’s of in het geval van ‘The Cat in the Closet’ direct naar TV. Toch zou dit intieme Taiwanese familieportret niet misstaan in de doeken van de filmhuizen en/of internationale filmfestivals.

Het verlies van een dierbare is altijd lastig en iedereen gaat daar anders mee om. De film pakt drie veelvoorkomende rouwprocessen aan en zet ze een tikkeltje meer dan gebruikelijk aan. Desalniettemin geeft het een interessante en herkenbaar beeld van een fenomeen dat iedereen aangaat en waar we vroeg of laat allemaal mee te maken krijgen.

Ook het goede spel door het prima cast valt tussen de vele schattige zwerfkatten op. De film houdt het bewust klein, maar zou baten bij een nog iets diepere karakterstudie van haar hoofdrolspelers. ‘The Cat in the Closet’ is een prima familiedrama dat echter geen grote stof doet opwaaien in het vaak geprezen familiedrama-genre.


Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten