vrijdag 20 september 2019

The Tunnel / Teoneol (2016)

Land: Zuid-Korea
Regie: Kim Seong-hun
Cast: Ha Jung-woo, Oh Dal-su, Bae Doona, Nam Ji-hyun e.a.

https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2019/09/the-tunnel-teoneol-2016.html
Op weg naar zijn dochters verjaardagsfeest rijdt de nietsvermoedende Jung-soo (Ha Jung-woo) door een van de vele bergtunnels die Zuid-Korea rijk is. Als een donderslag bij heldere hemel stort de tunnel in en zit de ongelukkige Jung-soo bedolven onder duizenden kilo gesteente. Wonder boven wonder overleeft hij de ramp en met slechts twee flesjes water, een verjaardagstaart én zijn beschadigde telefoon moet hij in leven zien te blijven. Tegenslag op tegenslag volgt wanneer de reddingsoperatie alles behalve vlekkeloos verloopt.

‘The Tunnel’ is een echte rampenfilm waarvan je hoopt dat dit je nooit zal overkomen. Deze spannende premisse is wel toevertrouwd aan Kim Seong-hun, regisseur van o.a. het geniale ‘A Hard Day’ en de veel geprezen Netlfix-serie ‘Kingdom’. Met de nodige plotwendingen en ruimte voor een glimlach, past de film precies in Kim’s meer dan aardige oeuvre.

De film laat er geen gras over groeien; het duurt niet lang voordat hoofdrolspeler Jung-soo vast komt te zitten in de titulaire tunnel. Met ruim twee uur aan beeldmateriaal kan men verwachten dat de eentonigheid toe zal slaan: de beste man kan immers geen kant op. Toch slaagt de rolprent er met verve in om de kijker, door middel van de nodige plotwendingen, aan de buis gekluisterd te houden.

Een niet onbelangrijk gegeven dat hier aan bijdraagt is de ervaren sterrencast. Puike performances zijn te vinden over het gehele spectrum. Ook de setting van de ingestorte tunnel komt goed over, zonder al te claustrofobisch aan te voelen. ‘The Tunnel’ laat op het gebied van realisme wat steekjes vallen, maar maakt veel goed met zijn entertainingsgehalte en suspense. Mocht je de volgende keer door een lange tunnel moeten rijden; een gewaarschuwd mens telt voor twee…


Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten