vrijdag 27 september 2019

Every Day a Good Day / Nichi nichi kore kojitsu (2018)

Land: Japan
Regie: Omori Tatsushi
Cast: Kiki Kirin, Kuroki Haru, Tabe Mikako e.a.

https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2019/09/every-day-good-day-nichi-nichi-kore.html

Niet wetende wat ze met haar leven aan moet, sluit studente Noriko (Kuroki Haru) zich aan bij een lokaal klasje dat het wel en wee van de theeceremonie doceert. Onder leiding van de aardig op leeftijd zijnde Takeda (Kiki Kirin) wordt ze langzaam maar zeker meester van de kleinste details die er komen kijken bij het juist serveren van de Japanse thee. Jaren gaan voorbij, maar het theeklasje en Takeda lopen als een rode draad door Noriko’s leven.

Kiki Kirin is een van Japans meest iconische en gerespecteerde actrices uit de Japanse filmgeschiedenis. Tot aan haar overlijden bleef de talentvolle Kiki aan het werk en ‘Every Day a Good Day’ is een van haar laatste films en daarmee al een bijzondere verschijning. De minutieus opererende Kiki is zonder twijfel hét uithangboord van de film.

Met een haast hypnotiserende kalmte en schermaanwezigheid weet Kiki een uiterst geloofwaardige theemeesteres neer te zetten. Dit typisch Japanse fenomeen is voor de meeste westerse mensen nog een compleet mysterie. Na het zien van deze zeer stijlvolle en gedetailleerde workshop op beeld krijgt ook de kijker het gevoel deze eeuwenoude traditie in de vingers te hebben.

In een tijd van hectiek is het Japanse ‘Every Day a Good Day’ een welkome ode van rust. Elk woord en elke beweging van de docente wordt direct gelooft en als waar bestempeld in de prachtige ceremoniescènes. Met een bijzondere rol voor Kiki Kirin leidt het kijken van ‘Every Day a Good Day’ inderdaad tot een prima dag!


Waardering: 4 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten