vrijdag 8 februari 2019

Shadow / Ying (2018)

Land: China
Regie: Zhang Yimou
Cast: Deng Chao, Sun Li, Zheng Kai, Wang Qianyuan, Hu Jun, Guan Xiaotong, Leo Wu, Wang Jingchun e.a.

https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2019/02/shadow-ying-2018.html
De koning van Pei (Zheng Kai) weet wanneer hij moet stoppen met het terugveroveren van de verloren stad Jing. Dat kan echter niet gezegd worden van zijn generaal (Deng Chao), die na zijn fikse nederlaag verblind is door wraak. Hij kan echter zelf niet vechten en maakt daarom gebruik van een dubbelganger (wederom Deng) die hij volledig in zijn macht heeft. Zijn snode plan lijkt te werken, maar tegen welke prijs precies?

Bij de cinefielen is Zhang Yimou vooral bekend van zijn martial arts films ‘Hero’ en ‘House of Flying Daggers’. Bij het grote publiek gaat bij zijn naam wellicht een belletje rinkelen als regisseur van de opening- en sluitceremonie van de Olympische Spelen in Peking uit 2008. Hoe dan ook, Zhang staat garant voor spektakel. Ook zijn prijswinnende ‘Shadow’ is van epische proporties.

Het spektakel zit hem niet alleen in de keurig gestileerde vechtscènes, maar ook in de tot in de puntjes verzorgde art direction. De gehele film is ondergedompeld in een intense grijstint en kent een minimale kleurinvulling. Net zo imponerend als het kleurgebruik zijn de bijzonder fraaie locaties en de haast constant uit de hemel vallende neerslag. Van het ruime kalligrafie-gevulde hof tot de angstige kerkers en van de bijzondere trainingsruimte tot de indrukwekkende drijvende arena; de film is een waar kunstwerk op (digitale) film.

Ook de cast levert een prima prestatie en speciale aandacht gaat uit naar Deng, die een geslaagde dubbelrol weet neer te zetten. Het enige minpunt aan de verder majestueuze rolprent is de voorspelbaarheid die langzaam maar zeker het verhaal insluipt. De uitstekende regie en visuele pracht zorgen desalniettemin voor een imponerende twee uur, vooral op een mooi groot scherm.


Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten