vrijdag 1 februari 2019

Maggie / Me-gi (2018)

Land: Zuid-Korea
Regie: Yi Ok-seop
Cast: Lee Joo-young, Koo Kyo-hwan, Moon So-ri e.a.

https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2019/02/maggie-me-gi-2018.html
Een coïtus-gerelateerde röntgenfoto zorgt voor een grote schok in een Zuid-Koreaans ziekenhuis. Het personeel is niet zo zeer geïnteresseerd in wie de gewaagde foto heeft gemaakt, maar meer wie er op afgedrukt staan. Verpleegkundige Yoon-young (Lee Joo-young) acht de kans groot dat zij het is en bereid haar ontslag vast voor. Als ze de volgende dag op haar werk aankomt, blijkt iedereen zich ziek gemeld te hebben, behalve Yoon-young en een leidinggevende arts. Tegelijkertijd ontstaan er verspreid over Seoul tientallen mysterieuze sinkholes die door een groepje marginale jonge arbeiders moeten worden opgevuld, waaronder Yoon-young’s vriend.

Yi Ok-seop’s fascinerende debuut is de veertiende telg in een rij van een door een Koreaanse mensenrechtenorganisatie gefinancierd filmlijst. Hiermee komt Yi een mooi lijstje waarin ook de legendarische Park Chan-wook op staat. Hoewel het geld indirect via de overheid bemachtigd is, is de creatieve vrijheid nooit in het geding geweest; en dat is duidelijk zichtbaar.

Het plot van Yi’s eigenzinnige debuut is lastig uit te leggen, omdat het geen geijkt pad volgt en van hot naar her springt. De speelse film kent een hoog surrealistisch gehalte en regisseuse Yi laat haar verbeelding regelmatig de vrije loop. Een mysterieuze voice-over praat het redelijk onsamenhangende verhaal toch aan elkaar en focust zich voornamelijk rondom de halsstarrige Yoon-young.

Naast de ongebruikelijke gebeurtenissen heeft de rolprent ook een behoorlijke dosis humor. De ervaren Moon So-ri en de relatieve nieuwkomer Lee (laatstgenoemde won voor deze rol tijdens afgelopen BIFF nog de award voor actrice van het jaar, red.) vormen een prima komisch duo. Ook de scenes met Koo Kyo-hwan, die tevens als scenarioschrijver op de aftiteling staat, valt er genoeg te gniffelen. Het wat dolende karakter van de film werkt de rolprent bij vlagen wat tegen, maar de vrije en creatieve geest van Yi maakt een hoop goed.


Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten