vrijdag 7 december 2018

Malila: The Farewell Flower (2017)

Land: Thailand
Regie: Anucha Boonyawatana
Cast: Sukollawat Kanaros, Anuchyd Sapanphong, Sumret Muangput e.a.

https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2018/12/malila-farewell-flower-2017.html
Na jaren van afwezigheid is het oude liefdeskoppel Pitch (Anuchyd Sapanphong) en Shane (Sukollawat Kanaros) weer herenigd. De omstandigheden zijn echter minder rooskleurig. Pitch lijdt aan een terminale ziekte en probeert zoveel mogelijk te doen waar hij zin in heeft, terwijl Shane door zijn vrouw verlaten is en het verlies van zijn dochten hem zwaar valt. Wanneer Shane erachter komt dat Pitch niet lang meer te leven heeft, besluit hij als monnik verder door het leven te gaan.

Het aan Thailand’s bekendste filmmaker Apichatpong Weerasethakul herinnerend drama, ‘Malila: The Farewell Flower’ is een van de kandidaten die meedingt naar de Oscar voor beste buitenlandse film. Een rolprent die het ongetwijfeld goed doet in het festival circuit, maar duidelijk niet voor iedereen is weggelegd.

De film speelt zich voornamelijk in de weelderige Thaise natuur af. Een setting waar het humane karakter van de film goed tot recht komt. Ook de liefdesscènes tussen twee mannen komt erg natuurlijk en liefdevol over. De combinatie met de authentieke Thaise bloemenkunst maakt van deze intrigerende titel een soort gedicht op beeld.

Naast het op het eerste gezicht rustieke gevoel kent de film ook een luguber mysterieus element. Deze overigens zeer realistische uitziende verschijningen komen pas in het tweede bedrijf aan bod. Een tweede helft dat redelijk contrasteert met het eerste en met een nog statischere camera Shane’s monnikentraining volgt. Bij vlagen lastig de concentratie erbij te houden ware het niet dat de orkestmuziek bijzonder fraai is.


Waardering: 3 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten