vrijdag 16 november 2018

River’s Edge / Ribazu ejji (2018)

Land: Japan
Regie: Yukisada Isao
Cast: Nikaido Fumi, Yoshizawa Ryo, Uesugi Shuhei, Sumire, Morikawa Aoi, Doi Shiori e.a.

https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2018/11/rivers-edge-ribazu-ejji-2018.html
Nadat middelbare scholier Wakagusa (Nikaido Fumi) opkomt voor de alom gepeste Yamada (Yoshizawa Ryo) groeien de twee sterker naar elkaar toe en voelt Yamada zich comfortabel genoeg om zijn grote geheim met haar te delen. In de bedding van een stinkende rivier ligt een lijk waar Yamada van tijd tot tijd heen gaat om rustig te worden. Nadat een gerucht de ronde gaat dat er veel geld verstopt ligt langs de rivier, lijkt ook deze rustgevende plek hem ontnomen worden.

In een duistere rolprent laat regisseur Yukisada Isao tieners de zin van het leven zien uit te vogelen en schroomt hij niet om expliciet geweld en seks in te zetten om z’n guur en grauwe realiteit na te bootsen. En niet zonder succes; ‘River’s Edge’ kent een akelig realisme waarin onbestuurbare pubers maar al te vaak hun boekje te buiten gaan.

Naast het expliciet tonen van agressie en bedscènes - die lang niet altijd in bed plaatsvinden - heeft de film nog een paar trucjes om de kijker direct helemaal het verhaal in te zuigen. Het eerste dat opvalt is de ‘ouderwetse’ 4:3 aspect ratio. Het letterlijk nauwere beeld symboliseert de smalle leefwereld van de tieners in een Tokiose buitenwijk. Daarnaast zorgt de fabelachtige en onheilspellende muziek voor de juiste gemoedstoestand.

In plaats van een complex verhaal te creëren, focust ‘River’s Edge’ meer op sfeer en de personages binnen het verhaal. De film huisvest een handvol personages die stuk voor stuk een eigen karakter en achtergrond hebben en op een duistere manier in een inventief web aan elkaar verbonden zijn. Met twee uur een tikkeltje lang, maar de lengte weet de donkere schoonheid echter niet aan te tasten.


Waardering: 4 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten