vrijdag 26 januari 2018

A Tiger in Winter / Horangiboda museon gyeoulsonnim (2017)

Land: Zuid-Korea
Regie: Lee Kwang-kuk
Cast: Lee Jin-wook, Ko Hyun-jeong e.a.

https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2018/01/a-tiger-in-winter-horangiboda-museon.html

Gyeong-gu (Lee Jin-wook) is een mislukte schrijver die maar geen vaste baan kan vinden. Hij woont bij zijn vriendin die hem al jaren lang onderhoudt. Met de komst van haar ouders in het verschiet, en op de dag dat een tijger uit de plaatselijke dierentuin is ontsnapt, vraagt ze Gyeong-gu om een weekendje ergens anders te verblijven. Wanneer hij een paar dagen later weer terugkeert, is zijn vriendin echter met de noorderzon vertrokken en treft hij een leeg appartement aan. Met z’n koffer in de hand gaat hij opzoek naar een tijdelijk verblijf. Wanneer hij het echt niet meer ziet zitten, komt hij z’n oude vlam Yoo-jung (Ko Hyun-jeong) uit het niets tegen.

‘A Tiger in Winter’ is de inmiddels derde lange speelfilm van de oud regie-assistent van de wereldberoemde Hong Sang-soo. Zijn veelal personage gedreven films lijkt een erfenis van zijn leermeester te zijn, al kent Lee wel degelijk zijn eigen fijne stijl. Met zijn laatste film begeeft Lee zich op een iets meer gestructureerde weg dan voorheen.

De film draait voornamelijk om het interessante personage Gyeong-gu, dat als nietsnut begint, maar aan het eind van de film als morele winnaar gekroond kan worden. De complexheid van het karakter wordt door Lee uitstekend vertolkt. Zijn vrouwelijke tegenspeler Ko weet ook te imponeren en vooral in de scenes waarin ze samen lange dialogen voeren komt hun talent bovendrijven.

‘A Tiger in Winter’ is een fraaie karakterstudie waarin de absurdheid van een loslopende tijger gedurende de hele film subtiel aanwezig is. Naast een interessante verkenning van eenzaamheid duikt de film ook in de sociale hiërarchie, iets waar de Zuid-Koreanen elke dag mee te maken hebben, en weet de film met humor en compassie van begin tot eind te boeien.


Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten