vrijdag 12 januari 2018

Newton (2017)

Land: India
Regie: Amit V Masurkar
Cast: Rajkummar Rao, Pankaj Tripathi, Anjali Patil, Raghubir Yadav e.a.

https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2018/01/newton-2017.html

Newton (Rajkummar Rao) is een jonge, ijverige ambtenaar die graag volgens de regels werkt. Tijdens de verkiezingstijd wordt hij uitgezonden naar een klein plaatsje midden in de jungle, dat berucht is om een groep angstaanjagende communistische guerillastrijders. Er wonen echter 76 stemgerechtigden en ook zij verdienen het om hun stem te laten horen. Om Newton en zijn mede ambtenaren zo veilig mogelijk hun werk te laten doen, worden ze schoorvoetend bijgestaan door assistent commandant Aatma (Pankaj Tripathi) en zijn team, die de risico’s niet vinden opwegen tegen het resultaat. Newton is echter volhardend en weigert ook maar enige concessie te doen.

‘Newton’ is een heerlijke politieke satire in een bijzondere setting waar het doorzettingsvermogen van de sympathieke Newton van begin tot eind fascineert. De onderliggende boodschap en wellicht realiteit van het immense land in verkiezingstijd worden met humor op het scherm getoverd.

Ster van de film is de geweldig spelende Rao. In zijn gezicht, met zijn kenmerkende strakke blik, is de vastberadenheid constant aanwezig. Dat hij weet te schitteren komt ook door de mensen rondom hem heen. Vooral het samenspel met de norse commandant is een genot om naar te kijken. De chemie tussen Rao en Tripathi spat van het beeld en de één-tweetjes tussen de twee tegenpolen doen elkaar tot grote hoogte stijgen.

‘Newton’ is een film die een prima balans weet te vinden tussen het serieuze topic en de satire die het er rondom verwerkt. Een meer dan uitstekende cast, schitterende passende muziek en de fraaie setting maken van de rolprent een zeer aangenaam alternatief voor de muzikale overdaad in Indiaas gigantische Bollywood-industrie.


Waardering: 4 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten