vrijdag 27 oktober 2017

Microhabitat / Sogongnyeo (2017)

Land: Zuid-Korea
Regie: Jeon Go-woon
Cast: Esom, Ahn Jaehong, Choi Duckmoon, Kim Jaewha, Kim Kukhee, Lee Sungwook, Kang Jinah, Cho Soohyang e.a.

 https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2017/10/microhabitat-sogongnyeo-2017.html

De 31-jarige huishoudster Miso (Esom) heeft het financieel niet breed, maar is tevreden zolang ze kan genieten van haar sigaretten, een glaasje whiskey na het werk en haar eveneens arme vriend. Het wordt haar echter niet makkelijker gemaakt als de prijs van haar favoriete sigaretten flink verhoogd wordt. Stoppen met roken is voor haar geen optie en dus zal ze op iets anders moeten bezuinigen. Ze kiest ervoor om zich te verlossen van haar grootste kostenpost: haar kleine Seoelse woning. Opzoek naar een nieuwe slaapplek bezoekt ze vijf van haar vrienden waarmee ze vroeger een band vormde. Ieder echter nu met hun eigen problemen.

Je huis opgeven voor een paar sigaretten en een glaasje whiskey per dag? Dat klinkt alsof we te maken hebben met een wanhopige en loodzware film, maar dat is allerminst de richting waar de debuterende regisseuse Jeon Go-woon de film naar toe stuurt. In plaats daarvan is ‘Microhabitat’ een stuk luchtiger en vol met humor terwijl het de alledaagsheid van de gewone burger in beeld brengt, met al hun normale imperfecties.

Het relatief lage budget staat ‘Microhabitat’ niet in de weg om zowel te imponeren qua inhoud als uiterlijk. De Koreaanse rolprent zit vol met unieke personages en bijbehorende leefomgevingen die ieder een ander deel van de sociale samenleving representeren, maar allemaal met hun eigen identiteit en charmes. Dat ook aan de details wordt gedacht is prima terug te zien in de slimme en speelse visuele manier waarin de personages worden voorgesteld. Het zijn de kleine dingen die eruit springen en laten zien dat er bijzonder goed over de film is nagedacht.

‘Microhabitat’ is een bijzonder debuut dat met haar indie-karakter ook een groter publiek zal weten aan te spreken. Esom is perfect gecast als de excentrieke Miso met haar haast constante in-gedachten-verzonken simpele, maar charmante gelaatsuitdrukkingen. Haar harde werken en doorzettingsvermogen voor de dingen waar ze voor staat komen positief over en zorgen ervoor dat geluk en rijkdom maar puur relatieve begrippen zijn.


Waardering: 4 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten