vrijdag 19 augustus 2022

Reclaim / Yijia zhi zhu (2022)

Land: Taiwan
Regie: CJ Wang
Cast: Nina Paw, Johnny Kou, Alice Ko, Lu Yi-ching, Mason Lee e.a.

De tegen haar pensioen aanzittende Lan-Hsin (Nina Paw) werkt als docent in een kunstgalerij, maar zou het liefste de wereld rondreizen. Haar man David (Johnny Kou) is reeds gepensioneerd en komt zijn luie stoel amper uit en al helemaal niet op klusjes rondom het huis te doen. Het huis begint door al hun spullen wat aan de krappe kant te worden en al helemaal als Lan-Hsin haar dementerende moeder en om hulp vragende dochter in huis wil nemen. Ze besluit opzoek te gaan naar een grotere woning, maar dat blijkt lastiger dan gedacht. Een louche investeerder beloofd haar echter gouden bergen.

Het Taiwanese ‘Reclaim’ is regisseuse CJ Wang’s lange speelfilmdebuut. Hiervoor maakte ze haar vlieguren vooral in het theater, wat ook zeker terugkomt in de film. De film speelt zich voor een groot deel af in het krappe appartement en focust zich vooral op hoofdpersoon Lan-Hsin en haar worsteling om de balans te vinden tussen haar eigen wensen en het geluk van haar familie.

Het theater element is ook te zien in de stijl van de film. De cameravoering is tamelijk statig te noemen en de weinige locaties zorgen voor een theaterachtig gevoel. Met name het krappe, wat oubollige interieur past precies bij de sfeer van de film. De weinige variatie in het decor maakt de film ook bij vlagen wat gezapig waardoor de toch al ruime speelduur van dik twee uur nóg een tikkeltje langer aanvoelt.

De grootste troef die ‘Reclaim’ speelt is toch wel de ervaren Nina Paw. Zij overtuigd als toegewijde vrouw c.q. moeder c.q. dochter c.q. docent. Ook zonder de lappen tekst die ze heeft weet ze met haar non-verbale spel de kijker voor zich te winnen. Desondanks speelt regisseuse Wang wat aan de veilige kant en weet ze niet de diepte in te duiken dat het plot eigenlijk wel nodig heeft.


Waardering: 3 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten