vrijdag 15 februari 2019

The Wandering Earth / Liulang diqiu (2019)

Land: China
Regie: Frant Gwo
Cast: Qu Chuxiao, Li Guangjie, Ng Man-tat, Zhao Jinmai, Wu Jing, Mike Sui e.a.

https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2019/02/the-wandering-earth-liulang-diqiu-2019.html
De aarde is in de problemen wanneer in de nabije toekomst de zon in een rode reus dreigt de veranderen. Binnen 100 jaar heeft het de aarde opgeslokt en binnen 300 jaar bestaat het hele zonnestelsel niet meer. In plaats van de voor de hand liggende keuze om een nieuwe planeet te koloniseren, kiest men ervoor om zich met aarde en al te vestigen in een naburig gelegen stelsel. Dit ingenieuze plan lijkt te werken totdat men dichter in de buurt van Jupiter komt dan lief is. De zwaartekracht van de gasreus lijkt de overhand te krijgen en een catastrofale botsing onontkoombaar.

China kent geen grote geschiedenis als het aankomt op bombastische scifi-films. Wat dat betreft is Frant Gwo’s adaptatie van Liu Cixin gelijknamige novelle een uniek project. Dat de Chinezen verlangde naar dergelijke films blijkt wel uit de records die de spiksplinternieuwe blockbuster in het Chinese nieuwjaar aan elkaar rijgt.

Films over de ruimte, en in dit geval het redden van de mensheid in het geheel, spreken altijd tot de verbeelding en behoren visueel van epische proporties te zijn. Met diens interessante insteek  en uitstekende visuele effecten tikt het in ieder geval twee belangrijke boxjes af. De verdere uitvoering van het verhaal en het gebrek aan goede personage ontwikkeling worden door de indrukwekkende productiewaardes vakkundig gemaskeerd.

‘The Wandering Earth’ onderscheidt zich zelfs in een grandioze race tegen de klok om de hele wereld te redden met de Hollywood filosofie waarin één individuele held alle credits verdient. De Chinese helden zijn slechts een onderdeel van een veel groter internationale samenwerkingsverband. Niets individu, leve de gemeenschap. ‘The Wandering Earth’ kan met recht een Chinese cinematische mijlpaal genoemd worden voor het science fiction genre; de toon is gezet.


Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten